Zašto je dobro pustiti dijete da bijes izbaci kroz suze?

Kad djeca imaju ispade bijesa, roditelji često pokušavaju što prije prekinuti urlanje, no stručnjaci kažu kako je dobro da izbace negativne emocije.

Dijete koje vrišti i valja se po podu prodavnice, urla pored tobogana ili ne želi ustati s poda u autobusu. Svi su to doživjeli. I oni koji su pomislili da je riječ o nevaspitanoj djeci, promijenili su mišljenje kada su i sami doživjeli prvi tantrum.

Izlivi bijesa česti su kod male djece, čak su i važan dio emocionalnog i psihičkog zdravlja djeteta.

Mala djeca se ne znaju nositi s emocijama, pa to obično završava u tijesnoj borbi roditelja s petnaestak kila čistog bijesa. Instinktivna je reakcija svakog roditelja da utiša dijete i prekine izliv bijesa, no stručnjaci kažu da je potrebno učiniti upravo obrnuto.

Svakako je bolje da dijete izbaci negativne emocije nego da ih drži u sebi. Iako roditeljima nije lako da to razumiju ili tolerišu, dijete treba da prođe kroz tantrum da bi se oslobodilo stresa, negativnih emocija i nakon toga nastavilo s uobičajenim aktivnostima.

Oslobođenje od stresa kroz plakanje

“Napadi bijesa kod male djece mogu nastati iz različitih razloga: ako ne može složiti kockice kako je zamislio ili majka insistira da dijete pojede baš tu kašicu, pospremi igračke ili obuče plavu majicu”, pojašnjava pedijatrica dr Giovana Armano. Ali, ističe, oslobađenje od stresa kroz plakanje je sasvim u redu.

Ljudske suze sadrže kortizol, hormon stresa, i kada dijete plače, doslovice izbacuje stres iz tijela.

Nakon plakanja slijedi i tješenje najbližih, što je za dijete jako važno, a nakon izliva bijesa dijete je obično mnogo bolje raspoloženo.


Izlive ljutnje i plakanje neki psiholozi smatraju i oblikom učenja jer dijete spoznaje granice do kojih može ići, šta mu je dopušteno a šta nije. To je iznimno važno za razvoj”, objašnjava dr Armano.

Sljedeća korist od tantruma je bolji noćni san. Naime, stručnjaci smatraju da će dijete bolje spavati ako se stres ne nakuplja tokom dana nego se izbaci. Ukoliko ga dijete nije izrazilo, može proživljavati nakupljene negativne emocije tokom noći pa mu je san isprekidan, a može imati i noćne more.

Budite odlučni i dosljedni kad djetetu govorite “Ne”

Dijete ima napad bijesa kad čuje “ne”? To je dobro! Svaki put kada djetetu kažete “ne”, postavljate jasne granice o tome što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje. Logično je da će dijete pokušati plakanjem i izlivima bijesa dobiti što želi, ali roditelj mora biti odlučan i,  što je još važnije, dosljedan. Drugim riječima – u svakoj situaciji reagovati jednako.

“Nije dobro da na isti ispad roditelj nekad uopšte ne reaguje a nekad kažnjava, ovisno o raspoloženju. Dijete tako neće naučiti šta je dobro a što nije”, objašnjava dr Armano. S vremenom, uz pomoć roditelja, naučiće kontrolisati emocije. Dok se to ne dogodi, roditelj mora nastojati da smiri dijete lijepom riječi ili zagrljajem, ali ne nasilno jer bi se bijes mogao produbiti. Dijete će se osjećati sigurnije, jer može izraziti emocije i dobiti utjehu.

Zlatna pravila za dječje ispade

Ugledna pedijatrica dr Mirjana Kolarek Karakaš objašnjava što roditelji ne smiju raditi tokom djetetovih ispada bijesa.

Kako napominje, djetetu se mora dopustiti da iskaže bijes, ali moramo postaviti granice:

  • Ne vičite na dijete – nema efekta.
  • Ne smijte im se – omalovažavate njihova osjećanja.
  • Ne imitirajte ih i ne rugajte im se – tako usvajaju obrazac ruganja drugoj djeci.
  • Ne kažnjavajte ih – mogu potisnuti pokazivanje osjećanja kasnije u životu
  • Ne nudite nagradu da prestanu – tako se uče kako manipulisati drugima

 

klokanica.24sata.hr