Dr. Taib Delić: Pojedine kozmetičke i SPA tretmane treba izbjegavati u trudnoći

Dr Taib Delić - Poliklinika Sunce Agram

Svakodnevno smo okruženi povoljnim ponudama za razne masaže, kozmetičke i SPA tretmane, i mnogi od njih bi mogli pružiti trudnici potrebno olakšanje ili učiniti zadovoljstvo.

Postoje tretmani u kojima trudnice mogu uživati bez problema, kao što su manikura, neke masaže, opuštanje u mlakim kupkama i slično, ali moramo biti oprezni jer postoje i oni koji su nesigurni za trudnice. Specijalista ginekologije i opstetricije i direktor Poliklinike Sunce – Agram iz Sarajeva dr. Taib Delić navodi one koji nisu sigurni i ne preporučuju se za vrijeme trudnoće:

“Tople kupke , saune te tretmane sa oblozima treba izbjegavati jer podižu tjelesnu temperaturu koja nije sigurna za bebicu i može izazvati oštećenja ploda”, kaže dr. Delić. “Općenito, svako povećanje tjelesne temperature iznad 38,3 stepeni može štetno djelovati na plod”.

Ne preporučuju se ni tretmani sa naglim promjenama temperature. Dr. Taib ističe da se korištenje solarija ne preporučuje u trudnoći zbog toplote i negativnog djelovanja UV zračenja na plod.

Takođe, nisu preporučljivi ni pojedini tretmani sa eteričnim uljima.

“Bez obzira što su ulja prirodna, njihov hemijski sastav je takav da mogu šteno djelovati na plod ili izazvati iritacije kože. Ulja koja treba izbjegavati  u trudnoći su bademovo, bosiljak, breza, cedrovina, cimet, klinčić, komorač, jela, đumbir”, navodi dr. Delić.

Aromaterapija tretmane treba izbjegavati zbog osjetljivosti na mirise koji posljednično mogu izazvati dugotrajne mučnine i povraćenje”, dodaje dr. Delić. “Koža trudnice je osjetljivija tako da isti preparati koje ste koristili prije trudnoće i pokazali su se dobrim u kozmetičkim tretmanima lica u trudnoći mogu izazvati iritacije i promjene na koži lica”.

Prema doktorovim riječima, zbog mogućeg štetnog djelovanja na plod, u trudnoći se ne preporučuje bojenje kose, ali ni tretmani protiv strija. Posebno oprezne trudnice treba da budu sa bojama koje sadrže amonijak i druge neispitane hemijske spojeve, kao i sa kremama koje sadrže ftalate.

“Prije nego se odlučite za bilo koji tretman ili korištenje kozmetičkih preparata savjetujem Vam da konsultujete svog ljekara”, preporuka je dr. Taiba Delića.