Kontracepcija poslije porođaja

Često i pogrešno mišljenje je da žene koje doje ne mogu ostati trudne. Isto tako, ako nemate menstruaciju, ne znači da je ovulacija izostala i da ne možete ostvariti trudnoću.

Prvi ginekološki pregled nakon porođaja potrebno je obaviti u prvih 6 nedjelja. Često i pogrešno mišljenje je da žene koje doje ne mogu ostati trudne. Isto tako, ako nemate menstruaciju, ne znači da je ovulacija izostala i da ne možete ostvariti trudnoću. Veoma je važno konsultovati se sa ginekologom oko pravilnog izbora sredstava za kontracepciju nakon porođaja. Sve mogućnosti kontracepcije ostaju iste kao i prije trudnoće.

Intrauterini uložak

Većina ljekara smatra da je intrauterina spirala najbolji način za sprečavanje neželjene trudnoće.

Treba se konsultovati u vezi sa izborom spirale. Većini žena nakon prođaja ne odgovara ista veličina spirale jer su se zidovi vagine možda proširili i ona neće odgovarati.

Iako i spirala ima neka neželjena dejstva, žene koje su je imale i prije trudnoće najčešće se vraćaju ovoj metodi kontracepcije.

Oralna hormonska kontracepcija

Što se tiče hormonskih kontraceptiva odnosno pilula koje su najčešće kombinacija estrogena i progesterone one su manje preporučljive za žene koje doje.

Korištenje hormonskih tableta može da utiče na bebu kroz mlijeko, mada u zanemarljivom procentu.

Savremena farmacija se pobrinula da na tržištu postoji veliki broj preparata sa niskim dozama hormona tako da ne utiču na stvaranje mlijeka. Ljekar će vas svakako uputiti koju vrstu da trošite ako se odlučite za hormonsku kontracepciju.

Hemijska / mehanička kontracepcija

Mehaničkom kontracepcijom se sprečava prodiranje spermatozoida u genitalni trakt žene, a hemijskom kontracepcijom u vagini se uništavaju spermatozoidi koji su već prodrli tamo. Kondomi i vaginalne kreme spadaju u ove vrste kontracepcije.

Prirodna kontracepcija

Prirodna kontracepcija je određivanje plodnih i neplodnih dana i ne preporučuje se kao metoda poslije porođaja jer žena ovim načinom nije sigurna i najčešće ne može odrediti tačan datum ovulacije.

Implantat

Ovo je vrsta kontacepcije koja se vrši primjenom samo jednog hormonagestagena. Može se vršiti u obliku tableta i injekcija.

Takođe se vrši se i ubacivanje implantata ispod kože unutrašnje strane nadlaktice. Bira se ruka kojom se žena manje služi. Implantat se ne vidi ali se pipanjem može osjetiti.

Procedura je gotova za manje od 5 minuta kao i odstranjivanje koje se vrši nakon 3 godine.

Ova vrsta kontracepcije je jako rijetka na našim prostorima pa je potrebno raspitati se u kojim zdravstvenim ustanovama je dostupna.

Ljekar će na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, ritma života i seksualnih navika predložiti najbolji način kontracepcije.