“Avon djevojke” trčale za borbu protiv karcinoma dojke

“Avon djevojke na trčanju” i “Nesquik Kids Run” trke u Sarajevu okupile su ove septembarske nedjelje oko 850 učesnica i učesnika, koji su svoju fenomenalnu energiju udružili radi promocije zdravog života i društvene odgovornosti

Sportska manifestacija “Avon djevojke na trčanju” je uz učešće oko 450 žena i djevojaka održana ove nedjelje 9. septembra u Sarajevu pod sloganom “Trčimo zajedno za zdraviji život žena”. 

Ovu trku već šestu godinu zaredom organizuju Udruženje Marathon Sarajevo i AVON kao generalni sponzor, sa ciljem promocije zdravog, aktivnog života, te radi osnaživanja uloge žene u bh. društvu.

Ovoga puta poseban akcenat je stavljen na borbu protiv karcinoma dojke i mogućnost ranog otkrivanja ove bolesti.

U sklopu kampanje za borbu protiv karcinoma dojke, Udruženju “Novi Pogled” iz Mostara uručena je donacija izdvojena iz uplaćenih kotizacija za trku, a kompanija BioTechnology and Genetics poklonila je vrijedan MyBrca skrining test, namijenjen za rano otkrivanje genetske predispozicije za razvoj karcinoma dojke i jajnika, kao i drugih karcinoma.

MyBrca i MyBrca HiRisk su jednostavni skrining testovi koji mogu na vrijeme da otkriju genetsku predispoziciju za razvoj karcinoma dojke i jajnika kao i druge karcinome. MyBrca je test američke kompanije Veritas, koja je specijalizovana za pružanje genetskih analizaCilj je pomoći ljudima da bolje razumiju sopstveno zdravlje i zdravlje svoje djece. Informacijama o određenim rizicima za razvoj bolesti stvaraju se preduslovi za veoma rano dijagnostikovanje bolesti, što daje mogućnost pravovremenog donošenja odluke u vezi zdravlja.” detalje o testu objasnila je dr Milana Lekić.

Trka je startala u jutarnjim časovima ispred SCC centra, a trasa duga 4 kilometra vodila je kroz prelijepo Vilsonovo šetalište.

Pobjednice trke “Avon dame na trčanju” su Selma Zrnić iz AK Sarajevo, koja je trku završila za 13 minuta i 17 sekundi, a drugo i treće mjesto zauzele su Alma Hrnjić iz AK Novi Grad i Lucia Kimani iz AK Borac iz Banja Luke.

Foto: facebook.com/moje.trcanje

Pored brojnih poklona koji su očekivali sve učesnice u startnom i finišerskom paketu, te pehara za pobjednicu, tri najbolje učesnice trke nagrađene su medaljama, vrijednim poklon paketima generalnog sponzora trke – kompanije Avon, kao i poklonima zlatare Sofić i brenda Tupperware.

Nakon glavne trke održana je i “Nesquik Kids Run” u kojoj je učestvovalo 400 djevojčica i dječaka različitog uzrasta. Mališani su svojim učešćem osvojili medalje prilikom prolaska kroz cilj kao i poklon pakete.

Foto: facebook.com/moje.trcanje

Sjajnoj zabavi za najmlađe ali i one velike doprinijeli su zabavni i muzički program, kao i maskote iz popularnih crtanih filmova.

Ova manifestacija je organizovana kao dio dvosedmičnog Olimpija Run Festa, u sklopu kojeg će u sljedeću nedjelju biti održan i Sarajevo polumaraton.