S POSLA TRČE PO DIJETE: Roditelji žele duže radno vrijeme, vrtićima NEISPLATIVA druga smjena

Zbog dužeg radnog vremena i smjena na poslu roditelji često sa posla trče u obdanište po dijete, prije nego što se ono zatvori.

Grad Zagreb od ovog septembra u svim vrtićima, na zahtjev roditelja, uvodi drugu smjenu, pa smo tim povodom o tome popričali i sa banjalučikm roditeljima. Oni kažu da je to i te kako potrebno.

– Sve se promijenilo, samo vrtići još rade kao da smo u komunizmu. Ja radim do pet sati, koliko i vrtić, a s obzirom da je tada najveća gužva u saobraćaja do obdaništa mi treba i po 15 minuta – kaže majka Milana G.

Dodaje da muž uglavnom radi drugu smjenu, a da ona svaki dan ranije izlazi sa posla kako bi stigla po dijete.

– Jako je nezgodno svaki dan pitati šefa da vas pusti ranije kako biste vi mogli po dijete. Često imam problema zboga toga, kao i mnogi drugi roditelji, kada im se još potrefe dežurstva na poslu – kaže Milana, koja radi u jednoj marketinškoj agenciji.

Iako nekoliko banjalučkih vrtića već ima radno vrijeme do 21 čas, roditelji sa kojima smo pričali kažu da bi bilo dobro da tako rade sva obdaništa, ili da se bar napravi raspodjela djece, koja bi išla u vrtići blizu radnog mjesta roditelja.

“Ne bi se isplatilo”

S druge strane, direktorka Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Jelena Kurtinović, kaže da se ovakav rad vrtića nikako ne bi isplatio.

– Mi već imamo šest vrtića koji rade drugu smjenu i na osnovu toga slobodno mogu reći da za tim nema potrebe. Mislim da ta opcija ne bi zaživjela, a napravila bi veliki trošak. Nije to samo produžiti boravak, treba obezbijediti plate radnicma, hranu djeci, struju i mnogo toga – kaže Kurtinovićeva.

Dodaje da druga smjena u obdaništima radi od 15 do 21 čas, ali da je iznenađujuće malo roditelja zainteresovano za ovu opciju.

– Kada sam došla na mjesto direktora odmah sam radila na tome, jer sam mislila da je to i te kako potrebno. Međutim, i sama sam se iznenadila koliko je malo zainteresovanih – navodi ona.

Dodaje da zna koliko roditelja ima ovakve probleme, ali da brojke i statstika pokazuju drugačije.

Iako pojedini roditelji tvrde da bi često djecu u vrtić vodili u drugu smenu, direktorika kaže da je ova opcija nerealna, te da se ni u privatnom sektoru ne bi isplatila.

Autor: Tanja Vukomanović / Izvor: Srpskainfo.com