“AVON djevojke na trčanju” za 2 dana na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Šesta po redu trka za djevojke, žene i djevojčice “AVON djevojke na trčanju” s ciljem osnaživanja uloge žena u sportu i BiH društvu održaće se u nedjelju 9. septembra. Sve učesnice očekuju vrijedni pokloni, a događaj je podržala i kompanija BioTechnology and Genetics, koja će pokloniti jedan myBrca test.

Prije nešto više od 40 godina, tačnije, 1972. godine, ženama je po prvi put dozvoljeno učešće u maratonu i to zahvaljujući hrabroj Kathrine Switzer koja je 1967. uprkos fizičkom pokušaju isključivanja sa trke od strane organizatora Bostonskog maratona, uspješno završila trku i na taj način ušla u istoriju.

O napretku na ovom polju u našoj zemlji te važnosti uloge žena u sportu i društvu govori i održavanje 6. po redu trke samo za žene, djevojke i djevojčice pod nazivom “AVON Djevojke na trčanju” koja će 9. septembra okupiti 500 učesnica na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. To je ujedno i najstarija trka ove vrste u BiH, pokrenuta od strane udruženja “Marathon” Sarajevo.

“Sretni smo i ponosni na odziv BH građanki na ovu zabavnu ali i društveno odgovornu trku na kojoj se može i šetati i  koja će ujedno poslužiti mnogim BiH trkačicama kao svojevrsna priprema za Sarajevo Sberbank polumaraton, trku dugu 21,1 km, na kojoj će nastupiti 16. septembra. Prijave za žensku trku otvorene su još 2 dana, međutim broj mjesta je ograničen, tako da savjetujemo sve zainteresirane da se u subotu na upisnom mjestu u SCC centru prijave i uplate kotizaciju kako bi osigurale svoj startni broj“, izjavila je Nadija Hadžijamaković, projektna menadžerica Udruženja Marathon Sarajevo.

Sa startom u 10 sati ispred SCC centra, trasa trke duge 4 km prolaziće kroz mirno i lijepo Vilsonovo šetalište. Sve učesnice u startnom i finišerskom paketu očekuju brojni pokloni, uključujući i startni broj sa čipom, posebno dizajniranu dri fit majicu, čokoladice, sprej za tijelo i  gel za tuširanje kompanije Avon, Tupperware posudice za hranu, Tupperware olovka, najbolji izotonični napitak na tržištu “Powerade”, Dukat Fit napitak, te okrepa u finišu.

Kao i svake godine, društveno odgovorni aspekt trke će biti istaknut sa posebnim naglaskom na borbu protiv karcinoma dojke.

Kompanija AVON, koja je generalni sponzor ove trke, već godinama aktivno djeluje u borbi protiv raka dojke. Udruženje Marathon će i u ovoj godini iz uplaćenih kotizacija za trku izdvojiti donaciju koja će biti uručena Udruženju Novi Pogled iz Mostara na dan trke.

Osim toga, u istu svrhu, kompanija BioTechnology and Genetics pokloniće i vrijedan MyBrca skrining test, namijenjen za rano otkrivanje genetske predispozicije za razvoj karcinoma dojke i jajnika kao i drugih karcinoma.

MyBrca i MyBrca HiRisk su jednostavni skrining testovi koji mogu na vrijeme da otkriju genetsku predispoziciju za razvoj karcinoma dojke i jajnika kao i druge karcinome. MyBrca je test američke kompanije Veritas, koja je specijalizovana za pružanje genetskih analiza. Cilj je pomoći ljudima da bolje razumiju sopstveno zdravlje i zdravlje svoje djece. Informacijama o određenim rizicima za razvoj bolesti stvaraju se preduslovi za veoma rano dijagnostikovanje bolesti, što daje mogućnost pravovremenog donošenja odluke u vezi zdravlja.” detalje o testu objasnila je dr Milana Lekić.

“”MyBrca i MyBrca HiRisk su jednostavni skrining testovi koji mogu na vrijeme da otkriju genetsku predispoziciju za razvoj karcinoma dojke i jajnika kao i druge karcinome” – dr Milana Lekić

Osim trke za djevojke, djevojčice i žene, na isti dan održat će se i trka za djecu pod nazivom “Nesquik Kids Run”, a u okviru sarajevskog Olimpija Run Festa.

Trasa trke duge 800m također će startati ispred SCC centra te voditi kroz Vilsonovo šetalište, a sve učesnike očekuju medalje i brojni pokloni.

Prijave za trku za djecu moguće su do 9. septembra putem web stranice sarajevomarathon.ba Udruženja Marathon Sarajevo, dok limit od 400 učesnika ne bude popunjen.

Avon djevojke na trčanju FB: facebook.com/djevojkenatrcanju