Djeca imaju nepogrješivu intuiciju

Koliko vam se puta desilo da dijete ne želi da se javi određenim odraslim osobama, da mu neke osobe nisu simpatične ili da sa određenom djecom ne želi da se igra.

Roditelji često ove dječje signale zanemaruju u želji da im dijete bude kulturno, lijepo vaspitano i druželjubivo. Ipak, da li uvek i po svaku cijenu treba gušiti djetetov unutrašnji osećaj?!

Jedno je sigurno – intuiciju mališana ne možemo da prevarimo.

DjECA TAČNO ZNAJU S KIM ŽELE DA SE DRUŽE, KOME DA SE SMiJU, A KOGA DA IZBjEGAVAJU.

Takođe, oni uvijek jasno osjete kada smo mi kao roditelji tužni, uplašeni, kada nas nešto muči. Njihova intuicija je izuzetno izražena, pa kada osjete nepovjerenje prema nekome ispostavi se da ni ta osoba ne vjeruje mnogo u sebe.

Sve ovo je pokazalo i istraživanje naučnika sa više kineskih univerziteta koji su okupili nekoliko stotina odraslih i djece i dali im zadatak da ocijene osobe na osnovu njihovih slika.

U prvom testu ocjenjivali su nivo povjerenja koje osjećaju prema toj osobi, a u drugom nivo njihove atraktivnosti. Ispostavilo se da su i djeca i odrasli pokazali sličnu procjenu.

Mali i veliki ispitanici su nasmijana lica, koja izgledaju zadovoljno i samouvjereno, ocijenili kao privlačnija. Njih su povezivali sa boljim, kvalitetnijim i uspješnijim osobama i poželjeli da budu u njihovoj, a ne u blizini zbunjenih i lica bez osmijeha.

Roditelji često uče djecu da poštuju sve odrasle osobe, a ima onih koji kažu da su odraslu uvijek u pravu. Međutim, ovo može da bude mač sa dvije oštrice jer upravo odrasli mogu da povrijede dijete.

UČITI DijETE DA JE NEPOŠTOVANJE NE SLUŠATI ILI IGNORISATI ODRASLU OSOBU PONEKAD MOŽE DA GUŠI DjEČJU INTUICIJU.

Intuicija i instinkt ne služe samo da nas upozore na opasnosti već i da nam ukažu na stvari koje nas čine srećnim i koje nas ispunjavaju.

Zadatak roditelja, ali i učitelja, je zato da podstaknu djecu da vjeruju svom instinktu u situacijama opasnosti ali i sreće, da ih nauče da ove osjećaje vrednuju uz pomoć logike kako bi im dala smisao i pomogla da donesu najbolju moguću odluku.

Zato je važno da učimo dijete da bude kulturno i ljubazno prema ljudima iz okoline, ali još više je važno da ga naučimo da sluša sebe, kao i to da mi sami naučimo da slušamo i poštujemo djetetov osećaj.