Nježnost za tebe i bebe: Savjeti za pranje dječje odjeće

Tokom pripreme za dolazak bebe sigurni smo da ste cijelu kuću „digli na noge“ i pospremili, prečistili i preprali svaki kutak. Jer, bebe su tako male, osjetljive i u prvim mjesecima njihovog života želimo da im pružimo svu moguću ljubav, njegu i naposlijetku čist i uredan dom.

Ako ste dobili prvo dijete onda se čitali svu priričnu literaturu, razgovarali sa iskusnim mamama i surfali po internetu. U dilemi ste oko svega, pa i oko načina održavanja i pranja bebine odjeće. A, biće je mnogo, toliko da ćete morati paliti veš mašinu i nekoliko puta dnevno. Posebno ukoliko se odlučite da, bar u prvih nekoliko mjeseci, kositite pamučne pelene.

Savjeti za pravilno pranje bebinog veša

Najvažnije pravilo znate, ali neće štetiti da ponovimo: prije nošenja obavezno oprati svu novokupljenju odjeću za vašu bebu.

Ukoliko koristite pamučne pelene, perite ih odvojeno od garderobe ostatka ukućana.

Preporučljivo je da bebin veš ne perete na temperaturama nižim od 60 stepeni C.

Odaberite odjeću od mekane, prirodne tkanine kao što je pamuk, za bebinu odjeću i posteljinu. Razlog je jednostavan, ovakvi materijali se lakše peru na višim temperaturama, a bebine stvari ćete morati i peglati, bar one koje dolaze u dodir sa osjetljivom bebinom kožom, kao što su:

  • benkice,
  • gegice,
  • bodići i
  • pamučne pelene
Ma koliko željeli da sve bude savršeno čisto i mirisno u prvim mjesecima izbjegavajte upotrebu bilo kakvih hemikalija, te ili zanemarite uporne fleke na odjeći vaših mališana ili koristite neki od prirodnih načina za uklanjanje mrlja od voća i povrća.

Jedan od načina za dodatnu dezinfekciju ali i čistoću odjeće jeste upotreba alkoholnog sirćeta.

Izbor deterdženta je možda najveća briga, budući da je bebina koža osjetljiva, često sklona alergijama, ekcemima, a jaki deterdženti mogu prouzrokovati probleme sa disajnim putevima i druge zdravstvene poteškoće.

Na tržištu možete pronaći mnogo različitih proizvoda koji su prilagođeni osjetljivoj dječjoj koži i možete ih koristiti od prvog dana pranja veša vaših najmlađih.

I, savjet više.

Potrudite se da vaše bebice oblačite slojevito, posebno u onim periodima godine kada dolazi do česte promjene vremena.

Koliko god da mislite da im može biti hladno, bebe ne vole ni kada im pretoplo, tako da je garderobica koja se lako može skinuti i ponovo navući najbolje rješenje. 

Dolazak novog člana porodice je uvijek najuzbudljiviji trenutak u životu svake odrasle osobe, a roditeljima najljepše životno razdoblje. Ne zaboravite i da uživate u svakom danu, uprkos brojnim – novim obavezama, jer djeca zaista tako brzo rastu.