Dječije sunčane naočale

MNOGI RODITELJI SE PITAJU DA LI DJECI TREBAJU SUNČANE NAOČALE. TREBAJU, I TO KVALITETNE, PA BI NA TO TREBALO OBRATITI PAŽNJU.

Svi smo tokom života izloženi sunčevom ultraljubičastom zračenju, a do 18. godine izloženost zračenju iznosi otprilike 80%. Iz ovog razloga je potrebno veoma rano početi sa brigom o pravilnoj zaštiti očiju, odnosno zaštiti putem naočala sa zaštitom od UV zračenja. Sunčane naočale dobrog kvaliteta, po pravilu treba da blokiraju 99 – 100% UVA i UVB zračenja.

Vrste zračenja

Postoje dva tipa zračenja a to su UVA i UVB zračenje.
UVA zračenje je ono koje prodire u dublje slojeve kože i direktno u oči. Ovo zračenje čini 95% ukupnog sunčevog zračenja. To je zračenje koje utiče na razne bolesti oka, na stvaranje bora i starenje kože.
UVB je zračenje veoma visoke energije koje može izazvati oštećenja rožnjače oka i opekotine rožnjače. Ovo je važno zato što izaziva privremeno sljepilo.
Bitno je znati da zračenja postoji i po oblačnom vremenu jer UV zraci prolaze kroz oblake. Naočale bi trebalo nositi i tada. Sve kvalitetne naočale na sebi nose znak sa postotkom UV zaštite i što je taj procenat veći, oči su zaštićenije.

Pravilan odabir dječijih sunčanih naočala

Kod odabira naočala za djecu svakako treba voditi računa o stepenu zaštite koju pružaju stakla. Sljedeće karakteristike su takođe veoma važne:

  • Kvalitet okvira-vodite računa da za djecu kupite okvir od što kvalitetnijeg materijala, koji neće moći lako da se ošteti ili polomi.
  • Stakla otporna na udarce – s obzirom na to da su djeca sklona tome da ne paze baš na stvari, odabir stakala je veoma važan. Polikarbonatna stakla su veoma otporna i pogodna kao izbor za dječije naočale, lagana su i udobna.
  • Oblik okvira – za djecu su najpogodniji veći i dublji okviri, odnosno oni koji što više zaklanjaju oči.
  • Okvir sa elastičnom oprugom za ručkicu – po mogućnosti treba birati ovakav okvir, jer elastična opruga ručkice pruža djetetu sigurnost i mnogo manje se oštećuju okviri pogotovo ako se dijete bavi sportom.

Optičari i oftalmolozi će vam svakako dati savjet više kad budete birali naočale. Djetetu možete kupiti i elastičnu traku za naočale kao i šešir ili kačket koji je dodatna zaštita a djetetu može biti modni detalj. Uvijek pitajte dijete koje naočale mu se sviđaju jer one koje samo odabere i koje mu se svide će sigurno rado i često nositi. Za početak nošenja kvalitetnih sunčanih naočala nikad nije kasno. Kvalitetna stakla i okviri su investicija koja se dugoročno svakako isplati.