Prvo samostalno putovanje vašeg tinejdžera

VAŠ TINEJDŽER VAM JE UPRAVO PREDLOŽIO PRVO SAMOSTALNO PUTOVANJE. KAKO SE OSJEĆATE, DA LI MISLITE DA JE SPREMAN, DA LI MU VJERUJETE, ČEGA SE PLAŠITE, ŠTA MISLITE DA MOŽE BITI PROBLEM… I KAD MISLITE DA GA PUSTITE DA ODRASTE?

Većina roditelja dugo nije spremna na to da dijete u “ludim” godinama pusti da putuje negdje s prijateljima, momkom ili djevojkom. Čini im se da su ona do juče mala dječica došla pred njih i postavila im suludo pitanje o putovanju bez njih.

Kada je pravo vrijeme za takvo putovanje zavisi od toga koliko je dijete zrelo i odgovorno a ne od toga da li ima 16 ili više godina.

Odgovornost djeteta je i uspjeh u školi, poštovanje vremena za dolaske kući, urednost, izvršavanje svojih obaveza i želja da uspješno funkcionišete zajedno. Pokušajte to sve gledati kao pozitivne strane i nagraditi dijete time što ćete ga pustiti na putovanje.

Odabrali smo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju i o kojim treba voditi računa:

  • S kim vaš tinejdžer odlazi na putovanje – Upoznajte prijatelje vašeg djeteta prije puta ako već niste. Momka ili djevojku takođe, ali ne opterećujte se time da tinejdžer putuje sa partnerom, jer ljubav se može desiti i na putovanju. Takođe se potrudite da ostvarite kontakt i sa ostalim roditeljima djece koja putuju. Idealna situacija kod prvih putovanja je da djeca imaju agencijske aranžmane da biste bili sigurni da su smještaj i ishrana odgovarajući.
  • Kada se javljati i koliko – Dogovorite se sa djetetom koliko poruka vam mora poslati dnevno, kad očekujete da će se javiti pozivom, da li ćete se čuti svaki dan ili rjeđe.
  • Pravila – Još jednom porazgovarajte sa djetetom o tome šta je dopušteno, mada je pretpostavka da sve što ćete mu reći već zna, ovaj razgovor treba da se odnosi na pravila koja treba naglasiti a koja se odnose na situacije koje mogu ugroziti tinejdžera; tipa tuče, vožnje u pijanom stanju, ponašanja u slučaju nesreće i sličnih situacija.
  • Pakovanje za put – Ono što vi možete provjeriti sa djetetom jeste da li je ponijelo novac, putničko zdravstveno osiguranje, karte, telefon, punjač, računar ili tablet a sve vezano za stvari koje nosi treba prepustiti tinejdžeru jer je i ovo proba za njega. Drugi put sigurno neće nositi masu bespotrebnih stvari.
  • Novac – dogovorite se sa djetetom koliko novca može potrošiti, koliko novca nosi, da li je to kartica ili gotovina, porazgovarajte šta misli uraditi u slučaju nepredviđenih troškova.
  • Povjerenje – imajte povjerenja u svoje dijete, kad ste već dopustili putovanje pokažite dobru volju i budite pozitivni, recite da se može osloniti na vas šta god da se desi. Povjerenje se stiče, s njim se ne rađa, toga morate biti svjesni i vi i vaše dijete. Laži u ovom period često znaju biti posljedica prevelike kontrole roditelja. Pustite dijete i zaključite da li je opravdalo vaše povjerenje.

Putovanje vašeg tinejdžera ne traje vječno, još malo i biće kod kuće.

I za njega je samostalno putovanje dragocjeno iskustvo, treba da se prilagodi drugima, da se prilagodi novoj sredini i funkcioniše u njoj bez vaše pomoći, da sam raspolaže novcem, snađe se u nepredviđenim situacijama, potvrdi ono što ste ga naučili o kulturi putovanja…

Sve su ovo stvari koje uče dijete kako da se snađe u životu a ne samo na putovanju.