Prvi put na svijetu: Porodila se žena kojoj je sestra bliznakinja donirala matericu

Tridesetosmogodišnjakinja iz Srbije prva je na svijetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu.

Dječak težak 2.970 grama došao je na svijet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju.

Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vrijeme dok je porođaj trajao bila svjesna. U timu ljekara, između ostalih, našli su se i stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đorđević, sa Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj.

Porodilja potiče iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantjelesne oplodnje, koji je obavljen poslije presađivanja materice u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je cijeli svijet brujao u martu prošle godine.

Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima ljekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Kako saznajemo, planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa.

To znači da bi mogla da planira još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Štokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantjelesne oplodnje.

Kako je “Politika” pisala, model presađivanja materice je razvio profesor Mats Branstrum iz Geteborga poslije 15 godina strpljivog rada na animalnom modelu. Prvo dijete na svijetu poslije transplantacije materice je rođeno u Geteborgu 2014. godine i do sada je na svijet ovim putem došlo osmoro mališana u Švedskoj, dvoje u Americi i jedno u Brazilu.

Računa se da u Evropi za presađivanje ovog organa ima oko 200.000 kandidatkinja a statistički gledano jedna od 4.000 žena se rodi bez materice.

Starosna granica za doniranje materice iznosi 62 godine, a podaci govore da su do sada donorke bile majke, sestre, prijateljica, čak i jedna svekrva, ali nikada do sada jednojajčana bliznakinja.

Izvor: Politika