Kampanje za veću bezbjednost djece u saobraćaju

Photo credits: Policijska Uprava Banja Luka/Igor Radjocic - Facebook

Apeli vozačima, ali i djeci, da budu pažljivi u saobraćaju upućuju se početkom svake školske godine. Ovoga puta, Grad Banjaluka je, u periodu kada se inače obnavljaju zebre i ostala saobraćajna signalizacija, to uradio maštovitije nego obično, i to uz podršku nekoliko banjalučkih umjetnika.

Photo: Igor Radojcic/Facebook

Banjalučke ulice od sada će biti ukrašene zabavnim crtežima signalizacije i saobraćajnih pravila, kojima se naglašava važnost bezbijednosti djece na ulicama ali omogućava i adekvatno učenje saobraćajne kulture kada je riječ o našim najmlađim sugrađanima.

Računa se na to da će dječica prelaziti ulicu na označenim mjestima i sticati važne navike na zabavan način.

Zanimljivi crteži sa pratećim porukama upozorenja, oslikani su na pješačkim prelazima u blizini osnovnih škola “Aleksa Šantić”, “Branko Radičević” i “Branko Ćopić”. Očekuje se da će slični crteži naći svoje mjesto pored svake banjalučke škole.

Pored toga, Policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banja Luka danas su uz pomoć školaraca nastavili sprovođenje akcije zaštite djecu u saobraćaju, čiji ovogodišnji slogan glasi: “Pazi, pazi, đak po zebri gazi”.

Photo: Policijska Uprava B.Luka

Mališani su zajedno sa policijskim službenicima, u neposrednoj blizini OŠ “Branko Ćopić”, vršili kontrolu učesnika u saobraćaju, tako što su vozače koji nisu počinili prekršaj nagrađivali zelenim smajli-balonima, a onima koji jesu, poklanjali su crvene balone.

Photo: PU Banja Luka

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, kazao je da suština akcije i jeste da se djeluje preventivno i da Grad Banja Luka stalno ide ka tome da bezbjednost u saobraćaju diže na što viši nivo.

“Zato smo i povodom početka školske godine organizovali brojne aktivnosti u cilju dodatne edukacije i skretanja pažnje našim najmlađim, kako treba da se ponašaju u saobraćaju”, izjavio je Amidžić.

Photo: PU Banja Luka

Policijska uprava Banja Luka apeluje na vozače da voze sa povećanom opreznošću, smanje brzinu kretanja vozila u blizini škola, odnosno da poštuju saobraćajne propise kako bi se zaštitili najmlađi učesnici u saobraćaju.

Akcija se sprovodi u saradnji sa predstavnicima Auto-moto saveza RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i Odjeljenjem za saobraćaj i puteve Grada Banja Luka.