Tri pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku FZO

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske finansiraće tri postupka vantjelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu.

“Upravni odbor FZO donio je danas ovu odluku, tako da će parovi koji imaju dokazan sterilitet, umjesto dva pokušaja, o trošku Fonda imati pravo na tri postupka vantjelesne oplodnje. To predstavlja značajan iskorak kada je riječ o pravima osiguranika u vezi sa reproduktivnim zdravljem”, saopšteno je iz Fonda.

Iako su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u Srpskoj najmanja u regionu, iz Fonda ističu da se uvođenjem i trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, Srpska po ovom pravu izjednačava sa mnogo razvijenijim zemljama, koje za zdravstvo izdvajaju znatno više.

Iz Fonda podsjećaju da još od 2007. godine finansiraju jedan postupak vantjelesne oplodnje, a od 2011. godine dva postupka, te dodaju da je postupkom vantjelesne oplodnje u Srpskoj rođeno 1.040 beba.

“Fond zdravstvenog osiguranja Srpske je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i uslugu čuvanja embriona. Ranije su ovu uslugu parovi morali da plaćaju sami, a od prošle godine Fond u potpunosti finansira čuvanje embriona u zdravstvenoj ustanovi sa kojom ima potpisan ugovor”, podsjećaju iz Fonda.

Iz Fonda napominju da je, osim treće besplatne vantjelesne oplodnje, uvođenjem najsavremenijih inovativnih lijekova za oboljele od metastatkog melanoma i karcinoma pluća, oslobađanjem od participacije svih oboljelih od rijetkih bolesti, finasniranjem više od 40 novih zdravstvenih usluga u bolnicama, te sa najsavremenijom radioterapijom i dijalizom, FZO još jednom dokazao da sve svoje aktivnosti usmjerava na osiguranike kako bi im obezbjedili najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

“FZO će i dalje bez obzira na nesavjesnu i neodgovornu politiku određenih poslodavaca koji izbjegavaju plaćanje doprinosa, kao i na izuzetno male prihode za zdravstvo sa kojima se susreću sve zemlje u razvoju, nastaviti da osiguranicima obezbjeđuje kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i uvodi prava koja se već sada mogu porediti sa najrazvijenijim zemljama”, poručili su iz Fonda.

BLmojgrad.com