Roditelji koji ne znaju da kažu “NE” čine štetu svojoj djeci

Brojni roditelji, među kojima ima mnogo pripadnika srednje klase, koji svojoj djeci ne znaju da kažu “NE” – čine im veliku štetu, tvrde dječji psiholozi, a prenosi brtanski “Independent”.

Prema riječima prosvjetnih radnika, loše ponašanje djece u školi ne zavisi toliko od njihovog odnosa sa drugom djecom, koliko je ono posljedica njihovog ponašanja donijetog iz kuće, za šta odgovornost snose njihovi roditelji.

Psihološkinja dr Amanda Gumer (Amanda Gummer), koja se bavi razvojem djece, ukazuje na veliki problem roditelja koji se djeci posvećuju previše individualno. Za njih koristi popularnu frazu “helikopter roditelji”, čije su glavne odlike povlađivanje svakoj dječjoj želji.

Glavna posljedica ovoga je stvaranje “malih gospodara” od mališana.

Ona navodi da je kroz rad sa nastavnicima i djecom u osnovnim školama širom Engleske shvatila da je ponašanje roditelja mnogo šokantnije od ponašanja djece.

“Mnogi od ovih roditelja su bolesno ambiciozni za budućnost svoje djece, čime ne uspijevaju da shvate koliko je ovo štetno za pripramanje mališana za budućnost i kompromise koji ih očekuju u životu. Ovakvo ponašanje roditelja može da stvori djecu nesposobnu da donose odluke i budu samostalna, a jedna od posljedica je i povećana agresivnost kod ove djece u školi”, navodi dr Gumer i napominje da se ova djeca muče u školi jer nisu navikla da ne budu najbolja.

Prema njenim riječima, kroz neke nasilničke postupke, ona pokušavaju da su školskom okruženju skrenu pažnju na sebe, što smatraju da im je neophodno i da im pripada.

U Engleskoj posljednjih godina raste broj djece koju zbog lošeg ponašanja izbacuju iz škole i prema riječima dr Gumer takvo ponašanje i nedostatak vještina kod djece je direktna posljedica lošeg vaspitanja.

“DEŠAVA SE DA SU MNOGI MALIŠANI U VRTIĆIMA BESPOMOĆNI KADA TREBA DA URADE NEKE OSNOVNE RADNJE, POPUT ODLAGANJA SVOJIH CIPELA U PREGRADU, A ISTOVREMENO NEMAJU PROBLEM DA UDARE SVOJE VASPITAČICE.

GLAVNI JE PROBLEM ŠTO MNOGA OD OVE DJECE NIKADA NISU ČULA RijEČ “NE”, NAVODI OVA PSIHOLOŠKINJA.

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje su bile pod velikom roditeljskom kontrolom, mogu da kasnije u životu imaju brojne psihičke probleme. Tokom 2015. godine Univerzitet u Londonu (University College London) je objavio rezultate istraživanje vršenih na 5.000 ljudi od njihovog rođenja. Ono je pokazalo da osobe čiju su privatnost roditelji previše narušavali i koje nisu podržavali u osamostaljivanju, imaju povećanu šansu da budu nesrećni u svojim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama.

“Djeci su potrebna pravila. Ona treba da osjete šta je glad, šta je hladnoća, da nekada padnu i udare se, jer će na taj način učiti iz svojih grešaka. Ako su kod kuće uskraćena za ova elementarna iskustva, njihovo formiranje će biti mnogo veći izazov za njihove buduće učitelje i nastavnike”, zaključuje dr Gumer.

Priredila: Jasmina Gavrilov Dražić
Izvor: Independent