7 sjajnih “izuma” koji će popraviti dan svakoj mladoj mami

Ne, ovo nije izum - ovo je fotka koja privlači pažnju :-)

Majčinstvo vam garantuje dvije stvari: ozbiljno ćete razmisliti o ulaganju u kafu (mnogo kafe), i vjerovatno ćete biti pod stresom 99% vremena. Srećom, postoji nekoliko “izuma” koje mogu pomoći u smanjivanju ovog drugog.

Predstavljamo vam sedam proizvoda koji će pomoći novim mama da ublaže stres i da probude svoju energiju. (skriva se tu negdje 😀 )

  1. Maska za spavanje

Mama bi trebalo da spava kad i beba spava, čak i ako je to usred dana, isto kao što bi trebalo da pegla veš kad beba pegla veš…

Šalu na stranu, mame zaista imaju premalo sna. Isprekidano i neuredno spavanje ne samo da dovodi do tamnih kolutova oko očiju, već negativno utiče i na kognitivne sposobnosti majke i čini svakodnevne aktivnosti velikim izazovom.

Zato, i vi dremnite kada dijete spava i tada koristite nježnu svilenu masku za oči: fino nam je u novoj životnoj ulozi, pa nam NE TREBAJU i fine linije oko očiju – kako već tepaju boricama. Neka hvala.

2. Ekstra-velika boca za vodu

Zašto boca za vodu? Zato što je voda neophodna, hidrira i diže nivo energije u organizmu, a energija vam treba više nego ikada. Zato što ćete stalno biti zarobljeni na kauču s bebom, satima i satima, jedva sposobni da koristite daljinski upravljač, a kamo li da se šetkate po novu čašu vode. Voda je važna i ako dojite, a hidriranje je naročito bitno za nove mame jer smanjuje nivo kortizola (znate, onaj dosadni hormon koji vas tjera da se osjećate “zeznuto”).

3. Super-pametni baby monitor

Fino. Prihvatili ste činjenicu da tu i tamo mogu postojati trenuci kad se vi i beba ne mazite ili čak ne boravite u istoj sobi. Za ove stresne minute (u redu, sekunde) odvojenosti, dajte sebi malo mira postavljanjem baby monitora koji čini čuda, gdje god da se nalazite.

Možete da se odlučite za klasične monitore, od kojih neki imaju sjajne performanse i na 400 metara udaljenosti ili za namjenske mobilne aplikacije*.

Motrite na dječju sobu i vašu bebolinu,

  • čak i kad spremate ručak ili
  • pazite na nju putem telefona,
  • u kafiću,
  • ako ste manje vičnog supruga ostavili na novoj službenoj dužnosti, a vi konačno zgrabile kaficu sa drugaricama. Odjednom, život poprima nove obrise.

MamaKlik savjet plus:

Roditelji širom svijeta preporučuju različite aplikacije za baby monitoring, a jedna od njih je Baby Monitor 3G, za koju su vam potrebna 2 iOS uređaja (jedan za bebinu sobu i jedan za vašu torbu). Možete da čujete svaki zvuk, vidite bebu putem live stream videa, pa čak i da je utješite kada plače 😀 slatko, zar ne. I korisno.

4. Marama za dojenje bebe

Kada je beba gladna – beba je gladna. Nije važno gdje ste. Lagana ogromna marama za bebe, poštediće vas anksioznosti koju izazivaju nezaobilazni tuđi pogledi, dok dojite vašu bebu na javnom mjestu.

5. Jastuk za bebe

Ovaj božanstveni izum poštediće vaše ruke i leđa, omogućavajući najudobniji položaj i za bebu i za vas. Kupite ih više i stavite po jedan u svaku sobu. Ma, po dva! 😀

6. Spasonosna nosiljka 

Jer ništa toliko ne smiruje vaše živce od Caffè latte u čašici za ponijeti u jednoj i kroasana sa voćnim punjenjem u drugoj ruci. Ma, čokoladnim punjenjem. A beba je tu, kraj srca, gdje joj je i mjesto. Tri slatkiša i vi, u šetnji.

Možete da birate između sling-marame ili klasične nosiljke, a imajte u vidu da postoji i ergonomski dodatak za novorođenčad, koji je osmišljen tako da obezbijedi prirodnu zakrivljenost kičme u razvoju, te čuva majušne kukiće i nožice. Tako da, nema – ne mogu u šetnju, beba je premala.

7. Torbica za struk

Prvi mjeseci majčinstva su predinamični, što zbog nemilosrdnog ritma u kojem najmanje ima odmora i spavanja, što zbog uhodavanja u novu životnu ulogu, ako vam je ovo prva bebica. Najmanje što vam treba su dodatna nervoza i energetske blokade.

Zato, nabavite jednu ovakvu torbicu i ispunite je sa svime što vam je potrebno tokom dana – siperak, krpica za brisanje bebe, kutijica sa cuclom, telefon… šta god vam treba. Zatim je pričvrstite oko struka i nosite posvuda (posebno po kući i oko kuće).

Zvuči blesavo, ali zahvaljujući sitnicama koje vam trebaju, a koje su vam uvijek pri ruci, nećete se nervirati i gubiti strpljenje i energiju.

U suprotnom, možete totalno da se smorite od vječite potrage za cuclama (koje, fakat, “imaju noge”) i ostanete bezvoljno zarobljeni na kauču, sa Instagram pretraživačem ili daljinskim u rukama, do djetetovog polaska u školu.

E.B.