Zanimljive kulturološke razlike: Mame iz cijelog svijeta otkrivaju kako vaspitavaju svoju djecu

‘U Pakistanu majke prvih 40 dana nakon porođaja provode kod svojih roditelja’. ‘U Danskoj roditelji ostavljaju bebe da spavaju u kolicima ispred kafića.’ Mame iz različitih zemalja podijelile su svoja roditeljska iskustva i opisale kako žive i odgajaju djecu.

Roditeljstvo se razlikuje od zemlje do zemlje i zato ne postoji ispravan način vaspitanja. Različita tradicija i kultura zahtijevaju drugačije metode vaspitanja, a mame su tu da odluče što je ispravno za njihovu djecu.

Portal Mother.ly zamolio je svoje čitateljke iz svih krajeva svijeta da podijele svoja iskustva, opišu kako žive i odgajaju djecu. Izdvojili smo neke od njih…

“U Švedskoj dobijamo 480 dana porodiljskog koji se dijeli i na majku i na oca. Putovanje autobusom sa kolicima je besplatno, a djeca su napolju bez obzira na vremenske uslove. Očevi su uključeni koliko i majke u vaspitanju, dojenje u javnosti je normalno čak i u restoranima koji nisu za djecu, kao i zajedničko spavanje. Vrtići ne koštaju pravo bogatstvo, roditelji imaju pravo do osme godine deteta da rade 75 odsto radnog vremena u odnosu na uobičajeno, a riba se jede od šestog mjeseca”, Judit T. Kalo, Švedska.

“U Indiji bebe i starija djeca spavaju u krevetu s roditeljima za razliku od većine zemalja gdje djeca imaju odvojene sobe od početka. Indijci vjeruju da zajedničko spavanje podstiče privrženost, naklonost i strpljenje i potrebno je na početku zbog povezivanje roditelja s novorođenčetom”, Lili Rizvi, Indija.

“U Finskoj porodiljsko odsustvo traje devet mjeseci nakon čega roditelj može da dobije dječji dodatak za kućnu njegu ukoliko ostane kod kuće da čuva dijete do treće godine. Ja sam kod kuće s dvoje djece i jako sam zahvalna što imam priliku da provedem prve godine s njima”, Sinna Katila, Finska.

”U Pakistanu majke prvih 40 dana nakon porođaja provode kod svojih roditelja. Članovi porodice pomažu majci s djetetom. Potiče se unos hrane bogate proteinima kako bi se majka brže oporavila”, Sarah Zohair Shahid, Pakistan.

“Porodiljsko odsustvo u Kanadi traje 12 mjeseci i može se podijeliti na majku i oca. Imam osjećaj da je to vrijeme uticalo na uspostavljanje dobrih navika za spavanje i zbližavanje s djetetom. Novčana naknada se isplaćuje svakog mjeseca, a neki roditelji taj novac čuvaju za školovanje, zavisno od roditeljskih prihoda”, Melissa Leu Hughes, Kanada.

“Mnogim roditeljima u Danskoj nije problem da ostave kolica u kojima dijete spava ispred kafića, restorana ili prodavnice, kao i u dvorištu ispred kuće sve dok ih mogu vidjeti”, Sarah Broe, Danska.

“Bebe u Rusiji za vrijeme kraćih spavanja su napolju, čak i zimi. Voda se daje bebama od trećeg mjeseca starosti”, Sasha Durkee, Rusija.

“U Holandiji mnoge majke i očevi voze djecu na posebnim biciklima (‘bakfietsen’). Oni su opremljeni čak i posebnim sjedištima pa se mogu voziti i najmlađe bebe. Imamo posebne staze za bicikliste kroz cijelu zemlju i vožnja bicikla je uobičajen način prevoza. Sigurna sam da strancima izgledamo kao potpuni ludaci, ali to je stvar naše kulture”, Anne Jongedijk, Holandija.

”U Uzbekistanu nije dozvoljeno izvoditi novorođenčad napolje prvih 40 dana. Ljudi ih ne posjećuju u tim prvim danima, a ako moraju, dolaze prije nego što padne mrak”, Shohista Yodgorova, Uzbekistan.

“Preporuka je da se bebe ne izvode van kuće do trećeg mjeseca. Novopečenim majkama se savjetuje izbjegavanje sunca i vjetra, čak i tuširanje. Kad beba napuni mjesec dana, roditelji se mole svojim precima kako bi beba bila blagoslovljena i zdrava”, Xuan Nguyen, Vijetnam.

“U Meksiku novorođenim djevojčicama doktori buše uši na zahtjev roditelja odmah po rođenju”, Elda Erika, Meksiko.

“U Argentini djeca ne idu na spavanje pre 22 sata, a odmaraju se ako žele. To je najveća razlika u odnosu na Ameriku”, Amalita GB, Argentina.

“U Kerali u Indiji djeci u prve tri godine dajemo mješavinu svježe mljevenog bakra, zlata, ljušture, sandalovine, muskatnog oraščića i drugih biljaka. To bi trebalo da izgradi imunitet i poboljša koncentraciju i probavu”, Aparna Vinod, Indija.

“U Ugandi dede i babe pomažu pri kupanju bebe prvih nekoliko mjeseci”, Anne Gift, Uganda.

“U Maleziji većina mama ima pomoć babice prvih mjesec do dva dana poslije porođaja. Postoje i neka staromodna pravila poput onih da se kosa ne smije prati prvih mjesec dana ili konzumirati hladna jela i pića”, Christina Chin, Malezija.

“U Velikoj Britaniji me porođaj nije koštao ni novčića. Imala sam sreću da nije bilo komplikacija, sama sam bila u sobi sa suprugom, a dvoje zaposlenih mi je bilo na raspolaganju kad god su mi zatrebali. Neopisivo sam srećna i zahvalna za to iskustvo!”, Michelle Zin, Velika Britanija.

“U Japanu morate da odaberete ime za dijete dvije nedjelje nakon rođenja. Ime se potom zapisuje na komad papira i stavlja u svetište koje se nalazi u kući”, Maiko Takahata Suzuki, Japan.

Index.hr/Yumama