10 stvari kod beba o kojima ne treba da brinete

Postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju nakon što se vaša beba rodi. Ipak, oko nekih ne treba brinuti, one su sasvim prirodne i normalne.

Evo spiska stvari koje vam možda djeluju strašno ali ne treba da vam zadaju brigu:

1. Dodirnuli ste meke tačke na bebinoj glavi

Uprkos upozorenjima da ne bi trebalo to da radite, nemojte da brinete ako dodirnete ovo područje bebine glave. Kada dodirnete meke tačke na glavi bebe, poznate kao fontanela, ne dodirujete njihov mozak. Pitate se šta onda dodirujete? Odgovor je – debelu, zaštitnu membranu. Meke tačke su napravljene da bi vaša beba mogla bezbjedno da prođe kroz uski porođajni kanal. Ove meke tačke će se u toku prve godine života potpuno zatvoriti.


Pročitajte još: Fontanela – bebin prozor u svijet


2. Bebina fontanela pulsira

Videli ste da se bebina fontanela pomijera i pitate se što je to tako? Ono što vidite je normalno djelovanje cirkulacionog sistema vaše bebe. Budući da fontanela pokriva područja lobanje gdje kosti još nisu spojene, ovo područje je meko, a ispod nje se nalaze vene i arterije kroz koje struji krv vašeg mališana.

3. Vidite krv u peleni vaše djevojčice

Tokom trudnoće, povećanje nivoa estrogena kod majke može da stimuliše matericu ženskog fetusa. U prvoj nedjelji života nije neuobičajeno da materica djevojčice ispusti malo krvi i ovo je sasvim normalna pojava. Takođe, krv u peleni može doći i putem bebine stolice – ako mama ima ranice ili ragade na grudima, beba dok sisa može da proguta i malo krvi. Ipak, ako ste zabrinuti zbog ove pojave, posavjetujte se sa svojim padijatrom.

4. Uočite malu šupljinu na bebinim grudima

Opustite se – ovo nije srčani problem. Prema riječima stručnjaka, grudna kost je sastavljena iz tri dijela. Uvlačenje koje vidite je najvjerovatnije donji dio, koji se kreće unazad. Kako vaša beba raste, mišići u grudima i stomaku će ga povući i ispraviti. Još prije toga, slojevi masti će pokriti ovaj normalni dio bebine anatomije.

5. Beba ima tečne stolice nakon svakog hranjenja

Dojene bebe mogu da kake nakon svakog sisanja, jer se majčino mlijeko brzo vari. Bebe koje se hrane adaptiranim formulama obično imaju manje učestalo pražnjenje crijeva. Ako vas brine zašto im je stolica tečna, to je samo zato što bebe jedu samo tečnu hranu.


Pročitajte još: Prvi sati nakon porođaja i činjenice koje se rijetko spominju


6. Vaš mališan često štuca

Stručnjaci nisu sigurni zašto tek rođene bebe toliko štucaju. Neki tvrde da je uzrok štucanja neusaglašenost između mozga i dijafragme – abdominalnog mišića koji kontroliše disanje. Bez obzira na to šta je uzrok, štucanje predstavlja bezopasni dio bebinog odrastanja.

7. Beba često plače

Bebe imaju nezreli nervni sistem i lako se uznemire, što su samo dva razloga zbog kojih bebe proliju toliko mnogo suza. Takođe, plakanje je jedini način na koji beba može da vam saopšti svoje potrebe. Jednostavno rečeno, beba je „željna“ da plače, to je njen način komunikacije sa spoljnim svijetom i način na koji saopštava da želi hranu, čistu pelenu ili – vašu blizinu.

8. Na bebinom licu se pojavljuju sitne bubuljice

Usljed majčinskih hormona koji i dalje cirkulišu u njihovom tijelu, mnoge bebe imaju bubuljice, koje se obično javljaju od druge do osme nedjelje života. To je bezopasno i zahtijeva samo blago čišćenje vodom. Nemojte da vas ova pojava uplaši, ona će brzo proći.

9. Beba (djevojčica ili dječak) ima otečene dojke 

Isti hormoni koji uzrokuju malo krvarenje iz materice bebe djevojčice takođe mogu da utiču na oticanje dojki kod beba oba pola. Iznenađujuće? Da. Privremeno? Apsolutno. Ovo svakako ne treba da vas zabrine. Ipak, ako osjećate potrebu, spomenite ovo pedijatru.


Možda vas zanima: Kako da obučete bebu za spavanje


10. Vaš mališan često kiše

Bebini nosići su mali, pa i mala količina sekreta može prouzrokovati kihanje. Vaše novorođenče je upravo izašlo iz vodene sredine u vašoj materici i vjeravatno će mu nosić biti bar malo zapušen, što može da prouzrokuje dosta kihanja. Osim ako ga ne prati gust, žuti sekret, što ukazuje na prehladu, kihanje proizrokovano drugim faktorima je samo faza koja će proći.

Izvor: Parents.com
Prevod: Dragana Martinović