Finale SAFIKADA Hackathona: Mladi bh. kreativci osavremenili “Legendu o vječnoj ljubavi”

Verona ima legendu o Romeu i Juliji a Banjaluka o Safikadi, i obe priče svjedoče o tragičnim ali i vječnim ljubavima. Na mjestu gdje Safikada počiva, turisti i Banjalučani tradicionalno pale svijeće i polažu cvijeće za sreću u ljubavi. Ubuduće, ovaj plamen moći će da zapale na sasvim neobičan način…

Ovim smo riječima prije nekoliko mjeseci najavili početak Safikada Hackathona, kompjuterske kolaboracije koja je okupila 40 mladih kreativaca iz Banjaluke i Mostara, kako bi zajedničkim snagama oživjeli ljubavnu legendu o Safikadi i pretvorili romantičnu ideju u stvarnost.

Izazov je bio napraviti sistem koji zaljubljenim parovima širom svijeta omogućava da se preko Facebooka uloguju na mobilnu aplikaciju “Safikada” i klikom na jedno dugme upale elektronsku svijeću na Safikadinom memorijalnom mjestu u Banjaluci.

Kamera koja se tu nalazi poslala bi nazad fotografiju upaljene svijeće, zajedno sa imenima zaljubljenih, koja bi se pojavila na displeju pored svijeće. Tu fotografiju zaljubljeni bi mogli da podijele na Facebooku ili nekoj drugoj socijalnoj mreži, promovišući na taj način i Banjaluku.

Safikada Hackathon približio se svom finalu koje će biti održano nedjelju 3. juna u 10.30 časova u banjalučkom Robokids Centru (Jevrejska 50).

Tada će u rad biti pušteni web site i mobilna aplikacija sa imenom ove legendarne banjalučanke, a od tog momenta zaljubljeni parovi širom svijeta moći da upale elektronsku svijeću u ime vječne ljubavi.

Svijeća će zasijati na osavremenjenom Safikadinom spomen obilježju – Safikadinoj kutiji, koja će zasigurno postati nova turistička atrakcija grada na Vrbasu.

Hackathon su organizovali EXIT Centar (Banja Luka) i Centar za tehničku kulturu (Mostar), uz pomoć Ambasade SAD u BiH.