Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja! -poziv poslodavcima

Fondacija Udruzene zene
Fondacija Udruzene zene

Fondacija Udružene žene Banja Luka Vas ovim putem poziva da uzmete učešće u kampanji „ZAPOSLENJEM PREKIDAMO ZAČARANI KRUG NASILJA“ u toku koje bi zainteresovani poslodavci omogućili zapošljavanje jedne žene koja je preživjela nasilje u porodici.

Cilj kampanje

Kampanja ima za cilj uključivanje javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanje žena. Ovdje se misli na žene koje koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući (skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici). Pismo poziva je upućeno na adrese institucija, preduzeća i kompanija u Banjaluci. Ishod i mogućnost za realizaciju zaposlenja u toku 2017. godine će biti objavljena povodom predstojećeg osmomartovskog praznika.

Poziv privrednicima da zaposle zenz-zrtvu nasilja
Poziv privrednicima da zaposle zenz-zrtvu nasilja

Završna faza podrške

U Sigurnoj kući žene i djeca koje su preživjele nasilje u porodici mogu da borave šest mjeseci. Završna faza u realizaciji posebne mjere podrške predstavlja rad na pronalasku adekvatne izlazne strategije koja je u najboljem interesu za žene i djecu. Pronalazak izlazne strategije je otežan u situaciji kada žrtva ne nailazi na podršku porodice i prijatelja, kada ne mogu pronaći posao prema njihovim trenutnim kvalifikacijama i kada žele ponovo na tržište rada nakon perioda nezaposlenosti.

Žene žrtve nasilja suočavaju se sa cijelim nizom prepreka prilikom pronalaska posla, kao što su:

  • visoki troškovi brige za djecu što smanjuje sredstva koja žene mogu potrošiti za stan, hranu i druge potrebe;
  • siromaštvo kojem su izložene često vodi ka prihvatanju manje plaćenih poslova ili visoko rizičnih poslova;
  • finansijska kriza i brige utiču na sposobnost žena da budu stalno zaposlene ili budu efikasne na poslu.

Za žene žrtve nasilja posao je preduslov za materijalnu samostalnost

Za žene koje preživljavaju nasilje zaposlenje je najvažnija potreba koju imaju. Bez stalnog zaposlenja i prihoda zavise od pomoći svoje porodice  ili preživljavaju od dječijeg dodatka ili nekog od socijalnih prava ukoliko pripadaju nekoj od kategorija koje zakoni prepoznaju. Za žene žrtve nasilja posao je preduslov za materijalnu samostalnost i mogućnost osiguravanja normalnog života da izađu iz začaranog kruga nasilja.  Ovim ženama zaposlenje, pored finansijske dobiti, potrebno je kako bi povratile samopouzdanje, samopoštovanje i kontrolu nad svojim životom.

zaposli zenu zrtvu nasilja
zaposli zenu zrtvu nasilja

Bitno je napomenuti da je najčešći razlog zbog kojih se žene zadržavaju u nasilnoj vezi su siromaštvo i nezaposlenost. Omogućavanjem određenog vida zaposlenja jednoj porodici koja izlazi iz Sigurne kuće će se omogućiti dostojanstven život. U dosadašnjem periodu rada smo ostvarili saradnju sa pojedinim poslodavcima koji su zapošljavali žene koje su preživjele nasilje u porodici.

POZIV PRIVREDNICIMA:

Nadamo se da ćete se odazvati kampanji i u toku 2017. godine omogućiti zaposlenje jedne žene koja je preživjela nasilje. Na taj način doprinosite suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici kao pozitivan primjer društveno odgovornog poslovanja.

S tim u vezi Vas molimo da u prilogu pisma odgovorite na pitanja u upitniku i isti proslijedite faxom na broj 051 427 211 ili 463 143 ili putem e-maila: office@unitedwomenbl.org najkasnije do 01.03.2017. godine.