Programom pripreme za školu obuhvaćeno 45 odsto djece

Vaspitač Irena Pejić smatra da je najbitnije da se putem Programa djeca socijalizuju, jer je riječ o djeci koja nisu prošla kroz institucionalno obrazovanje.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Nataša Cvijanović, rekla je da je ove godine Programom pripreme za djecu u godini pred polazak u školu obuhvaćeno 45 odsto ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, što je najveći procenat do sada.

Cvijanovićeva je navela da je riječ o djeci koja nisu bila uključena ni u kakav oblik predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

“Prošle godine u ovaj program bilo je uključeno 42 odsto djece, a 2016. godine 38 odsto”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je veoma bitno svu djecu pripremiti za početak nastave, da bi 1. septembra bez problema mogli krenuti u prvi razred.

Cvijanovićeveva je u pauzi jednodnevne obuke za primjenu “Vodiča za vaspitače za Program u godini pred polazak u školu” novinarima u Banjaluci rekla da je u posljednjih osam godina Vlada Republike Srpske izdvojila više od dva miliona KM za sprovođenje Programa u koji je bilo uključeno više od 28.000 djece u 1.200 vaspitnih grupa.

“Ove godine program se realizuje u 72 osnovne škole i 39 predškolskih ustanova za oko 4.500 djece iz Republike Srpske”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da obuka, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske u saradnji sa organizacijom “Spasimo djecu”, prethodi realizaciji tromjesečnog Programa pripreme za djecu u godini pred polazak u školu, koji će biti organizovan od 1. marta do 31. maja ove godine u predškolskim ustanovama u Srpskoj, odnosno u osnovnim školama u onim sredinama gdje nema predškolskih ustanova.

“Radi unapređenja Programa u godini pred polazak u školu, koji Ministarstvo organizuje osmu godinu s ciljem da predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupnim što većem broju djece predškolskog uzrasta, izrađen je i vodič za vaspitače”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je Ministarstvo obezbijedilo sredstva za angažman vaspitača i didaktički materijal za spovođenje programa, a organizacija “Spasimo djecu” potrošni materijal, radne knjige za rad u godini pred polazak u školu i vodiče.

Direktor sprovođenja Programa u organizaciji “Spasimo djecu” za sjeverozapadni Balkan Ahmed Pjano rekao je da će treninzi biti održani i za vaspitače u Bijeljini i u Istočnom Sarajevu.

On je pojasnio da je organizacija “Spasimo djecu” podržala i izradu vodiča koji će služiti vaspitačima kao priručnik za izvođenje nastave, te obezbijedila potrošni materijal.

Vaspitač Irena Pejić smatra da je najbitnije da se putem Programa djeca socijalizuju, jer je riječ o djeci koja nisu prošla kroz institucionalno obrazovanje.

Srna.rs