Zabrinjavajuće: Deformaciju KIČME ima svaki peti đak

Loše tjelesno držanje, kriva kičma i ravna stopala najčešći su zdravstveni problemi banjalučkih osnovaca i srednjoškolaca.

Rezultati redovnih sistematskih pregleda đaka pokazuju zabrinjavajuću statistiku “modernih boljki” koje pogađaju djecu u razvoju. Većina djece se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću, pri tom još nepravilno sjede u školskoj klupi, dugo borave za računarom, nekontrolisano upotrebljavaju mobilne telefone i loše se hrane, što sve doprinosi lošoj zdravstvenoj slici.

Doktori zato poručuju: Oduzmite djeci tablet i dajte im loptu i lastiš.

Prema posljednjim podacima Doma zdravlja Banjaluka, pregledi djece u osnovnim i srednjim školama pokazali su da loše tjelesno držanje, te deformaciju kičmenog stuba i stopala ima od 20 do 25 odsto učenika. Uočeni su i problemi sa vidom kod skoro osam odsto osnovaca i deset odsto srednjoškolaca, dok karijes ima oko 15 odsto đaka.

– Za upis u školsku 2017/18. godinu pregledano je 1.234 djece i uočeno je 186 deformisanih stopala što je oko 15 odsto. To je očekivani procenat jer formiranje stopala se nastavlja  do desete godine – kaže pedijatar Bosa Đajić i pojašnjava da uzrok ravnih stopala može biti nasljedni faktor, izbor loše obuće sa tvrdim đonom i izbjegavanje da djeca hodaju bosa.

Ovakvi rezultati sistematskih pregleda nisu iznenenadili ni profesora Radenka Dobraša sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. On pretpostavlja da bi, kada bi se u dijagnostiku uključila savremenija tehnika, stanje bilo još i gore. Izostanak redovne nastave fizičkog vaspitanja koji se naročito manifestuju u predškolskom i mlađem školskom periodu, smatra on, jedan su od najvećih razloga pojave stečenih tjelesnih deformiteta.

– Svakako da bi bilo vrlo aplikativno da se prikaže i postotak djece koja su okarakterisana kao gojazna. Analizom procentualne zastupljenosti zdravstvenih problema osnovaca i srednjoškolaca vidljivo je da su najviše zastupljeni tjelesni deformiteti, koji, ako su stečeni, nastaju kao direktna posljedica nedovoljne ili neadekvatne fizičke aktivnosti.

Pitanje o zastupljenosti fizičke vježbe, nudi i odgovor o uzroku nastanka problema izraženih ovim izvještajem – navodi on.

Dobraš podsjeća da su u okviru redovne nastave fizičkog vaspitanja predviđene aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju i unapređenju zdravlja, što uključuje prevenciju, ali i terapiju već nastalih tjelesnih deformiteta. Međutim, nastava fizičkog vaspitanja, čak i u slučaju da je redovna, dodaje Dobraš, nedovoljna je da bi se prevazišli ovi problemi.

– Rješenje leži u promjeni stava prema fizičkoj vježbi. Fizička vježba ne treba da bude obaveza nego pravo djeteta da dobije sve što mu je potrebno za zdrav život. Ona treba da postane način života savremenog  čovjeka – upozorava on.

I u Gradskoj upravi svjesni su problema nedovoljne aktivnosti djece, zbog čega ove godine planiraju da finansiraju razvoj dječjeg školskog i omladinskog sporta. Sa školama će, kako su najavili, razviti posebne programe sa nastavnicima fizičkog vaspitanja o dodatnim sportskim aktivnostima koje bi bile besplatne za djecu.

Dovesti djecu na sportske terene

I iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS izrazili su nedavno zabrinutost zbog velikog broja djece sa deformitetom stopala na području banjalučke regije, te istakli da će doprinijeti rješavanju problema fizički nedovoljno aktivne djece.

Pomoćnik ministra Dragan Jaćimović rekao je da će jedan od ciljeva “Malog sajma sporta”, događaja koji bi trebalo da bude održan ove godine u Banjaluci, biti da se sva djeca pokušaju dovesti na sportske terene, da se bave sportom i razvijaju psihički i fizički.

blic.rs