BiH prednjači po broju oboljelih od karcinoma grlića materice

“Republika Srpska i BiH prednjače u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice, a ova opaka bolest najčešće pogađa žene u dobi između 30 i 40 godina.”

Rekao je ovo specijalista ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS Vladimir Perendija i dodao da u ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje imaju oko 60 žena oboljelih od karcinoma grlića materice.

– Ovoliki broj oboljelih žena je poražavajući. Koliko je bolest uzela maha svjedoči primjer da je najmlađa pacijentkinja u proteklih nekoliko mjeseci koja je izgubila bitku s ovom bolešću imala 33 godine – rekao je Perendija.

Ističe da se u Srpskoj ne sprovodi vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), a to je, kako kaže, najbolja prevencija za sprečavanje nastanka raka grlića materice.

Perendija je dodao da žene sve ranije stupaju u seksualne odnose, bez zaštite i često mijenjaju partnere, a time se i povećavaju šanse da se zaraze ovim virusom.

– Nažalost, svijest žena u Srpskoj o prevenciji i redovnim kontrolama je na veoma niskom nivou, a kod ginekologa idu uglavnom samo kada imaju probleme – istakao je Perendija i dodao da je sramota da se ovo oboljenje otkriva u poodmaklim fazama, jer je za razvoj bolesti potrebno od sedam do 10 godina.

Perendija naglašava da UKC RS ima dovoljno stručnih ljekara, dobru dijagnostiku, radioterapiju i sve ono što imaju i mnogo razvijenije zemlje u svijetu, te da je samo potrebno da žene godišnje dolaze na preglede kako bi se sve eventualne promjene otkrivale na vrijeme.

 Liječenje grlića materice u našim uslovima košta oko 12.000 evra, a za godišnje preventivne preglede tokom života žena potroši 1.000 evra – rekao je Perendija.

Načelnik Odjeljenja ginekologije u Bolnici u Istočnom Sarajevu Siniša Zubić kaže da su u proteklih godinu u ovoj zdravstvenoj ustanovi imali tri pacijentkinje oboljele od raka grlića materice.

 Bolest kod tih pacijentkinja bila je u poodmakloj fazi i morale su primati hemo i radioterapiju – rekao je Zubić i dodao da su sve tri oboljele žene bile starije životne dobi.

Zubić kaže da mlađe žene češće dolaze na preglede, dok je svijest o značaju prevencije na nešto nižem nivou u seoskim područjima.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice obilježava se od 28. januara do 3. februara pod sloganom “Stop raku grlića materice”, a o značaju preventivnih pregleda najbolje govori podatak Svjetske zdravstvene organizacije da u svijetu godišnje od ove bolesti oboli pola miliona žena.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je tokom 2015. godine registrovano 226 novooboljelih od raka grlića materice, a u istom periodu umrlo je 46 žena. U 2016. godini od ove bolesti bolnički je liječeno 518 oboljelih žena.

Fond zdravstva

U Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske kažu da za oboljele od raka grlića materice, kao i za ostala maligna oboljenja, u potpunosti snose troškove liječenja za one usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje.

– Oboljeli od malignih bolesti oslobođeni su plaćanja participacije i uvijek im se ovjeri zdravstvena knjižica, čak i onda kada za njih nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje – istakli su u Fondu.

glassrpske.com