Sve o malim boginjama

Morbili (lat. Morbilli) ili male boginje su veoma zarazno virusno oboljenje koje najčešće pogađa djecu, ali i sve one koji nisu preležali male boginje.

Da li sva djeca preleže male boginje?

Ne. Za razliku od ovčijih boginja koje skoro svako dijete preleži i na taj način stiče doživotni imunitet, male boginje se sprečavaju vakcinacijom, jer imaju mnogo veći rizik od komplikacija. Male boginje se klinički razlikuju od infekcija varičelom, prije svega po karakteristikama osipa i potencijalnim rizikom za pojavu komplikacija.

Kako da razlikujem male boginje od varičela (ovčijih boginja)?

Dok je osip kod malih boginja makulopapulozna (koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama) i najčešće se prvobitna javlja iza ušiju nakon čega se spušta na donje dijelove tijela, kod varičele, ospa se nakon pojave na licu spušta na trup gdje je najizraženija i prolazi kroz više različitih stadijuma: makula, papula, vezikula i krusta.

Osim navedenog, osip kod infekcije varičelom izaziva svrab kože oboljelog, što nije slučaj kod osipa oboljelih od malih boginja.

Male bogine (Morbili) v.s Ovčije boginje (Varičela, ospice)

Početak bolesti i simptomi koji prethode ili prate osip:

Male boginje (Morbili): 

  • Početak je obično praćen visokom temperaturom.
  • Dijete može imati promukli kašalj, gušobolju, jako suzenje očiju…
  • Koplikove mrlje – sitne beličaste promjene na sluzokoži usne duplje.

Ovčije boginje (Varičela, ospice):

  • Malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura  (ne previsoka), glavobolja.

Osip:

Male boginje (Morbili): 

  • Koža je prekrivena pjegavim, sitnocrvenim tačkicama – bolesnik izgleda kao da mu je koža potpuno pocrvenjela.
  • Prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu

Ovčije boginje (Varičela, ospice):

  • Osip je specifičan po vodenastim bubuljicama  ispunjenim tečnošću (tzv. vezikula).
  • Osip se javlja po cijelom tijelu.

Komplikacije

Male boginje (Morbili): 

  • Zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje grkljana (laringitis) koje nekada otežava disanje, zapaljenje moždanica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis), sljepilo.

Ovčije boginje (Varičela, ospice):

  • Sekundarne infekcije usljed pada imuniteta koje se liječe antibioticima (upala pluća, upala srednjeg uh, bronhitis…)

Učestalost komplikacija

Male boginje (Morbili): 

  • Komplikacije od malih boginja su česte, a smatra se da se kod svakog trećeg oboljelog registruje neka od komplikacija malih boginja.
  • Na hiljadu oboljelih, jedan pacijent će imati akutno zapaljenje mozga sa trajnim posljedicama po zdravlja, a kod dvoje će se registrovati smrtni ishod.

Ovčije boginje (Varičela, ospice):

  • Hospitalizacija (2-3 na 1000 oboljele djece), sekundarne bakterijske infekcije kože (zbog čestog češanja kože), rjeđe pneumonija i zapaljenje moždanica.

Zaštita

Male boginje (Morbili): 

  • MMR vakcina

Ovčije boginje (Varičela, ospice):

  • Vakcina protiv varičele postoji, ali još uvijek nije dostupna našim mališanima.
  • Zaštita je preležana bolest.

Osip kod malih boginja (Morbili):

Osip kod ovčijih boginja:

Kako se male boginje prenose?

Kao i većina drugih infekcija  koje izazivaju respiratorni virusi, i male boginje  se mogu prenositi kapljicama (kašljanje, kijanje, glasni govor) sa zaražene na zdravu osobu.

Dodatni problem predstavlja mogućnost prenošenja infekcije malih boginja još prije pojave karakterističnih simptoma oboljenja, kada ni oboljela, a ni izložena osoba nisu u mogućnosti da prepoznaju mogućnost prenošenja infekcije.

Nakon postavljanja sumnje na oboljevanje od malih boginja, preporuka je da se oboljela osoba iz kolektiva uputi na ljekarski pregled, koji će donijeti odluku o hospitalizaciji ili preporučiti kućno liječenje.

Kad je pojedinac obolio od malih boginja zarazan po okolinu?

Zaraznost od malih boginja traje oko osam dana, a pacijent je zarazan četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe. Zarazanost virusom malih boginja je najveća u danu prije izbijanja osipa i tokom naredna tri dana osipnog stadijuma bolesti.

Ko može da oboli od malih boginja?

Osjetljivi na infekciju virusom malih boginja su sve osobe koje nisu preležale bolest ili nisu kompletno vakcinisane protiv malih boginja, bez obzira na uzrast. Težina kliničke slike zavisi od uzrasta oboljelih, a teže forme oboljevanja se češće registruju kod mlađih od pet godina i starijih od 20 godina.

Kako da prepoznam male boginje?

Male boginje prolaze kroz dva stadijuma (kataralni i osipni), pri čemu prvi, početni stadijum može da liči na običnu prehladu ili virus.

Kataralni stadijum:

  • Kašalj, kijavica, curenje iz nosa, suzne oči (konjuktivitis)
  • Visoka tjelesna temperatura
  • Glavobolja, malaksalost, bezvoljnost, pospanost, gubitak apetita

Osipni stadijum

Osip se najprije javlja iza ušiju pa se spušta na donje dijelove tijela.

Karakteristična ospa po pravilu izbija 2-4 dana nakon kataralnog stadijuminfekcije i dijete obično izgleda „kao posuto crvenim tačkama”

Rani znak malih boginja su i Koplikove mrlje – sitne bjeličaste promjene na sluzokoži obraza usne duplje, slične zrnu griza, okružene crvenilom. Najčešće se viđaju u predjelu iznad gornjih kutnjaka.

Kako da razlikujem početne simptome malih boginja sa običnom prehladom?

Ako se par dana nakon prvih simptoma na unutrašnjoj strani obraza pojave sitne bijele pjege poput zrna pijeska – znaćete da nije samo obična prehlada. Dva dana poslije ove pjegave prethodnice kreću boginje – specifičan osip po koži prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu. Za dva dana koža će biti prekrivena pjegavim, sitnocrvenim tačkicama – dijete će izgledati kao damu je koža potpuno pocrvenjela.

Male boginje u ovoj fazi može da prati i vrlo visoka temperatura.

Da li povlačiti dijete iz vrtića ili ne u slučaju epidemije malih boginja?

Pošto su male boginje bolest koja se efikasno sprečava i suzbija vakcinacijom, sva vakcinisana djeca mogu pohađati svoje kolektive, bez rizika od obolijevanja.

Jedina mjera čijom primjenom se ostvaruju uslovi da djeca ostanu zdrava u vrtićima i u epidemiji malih boginja je vakcinacija MMR vakcinom.

Mogu li da spriječim da moje dijete dobije male boginje?

Jedina prevencija malih boginja je vakcinacija MMR vakcinom.

Šta ako moje dijete nije vakcinisano?

Svaka osoba koja nije stekla specifični imunitet (bilo vakcinacijom ili time što je preležala male boginje) ima veliki rizik da se pri kontaktu sa oboljelom osobom zarazi i da oboli.

U prvim mjesecima života djecu donekle štite antitijela koja su dobila od majke (prirodni pasivni imunitet), ali ova zaštita postepeno iščezava u drugoj polovini prve godine života.

Sva djeca starija od godinu dana treba da se vakcinišu MMR vakcinom osim u slučaju postojanja medicinskih kontraindikacija za vakcinaciju koje određuje izabrani ljekar djeteta.

U slučaju da Vi ili Vaše dijete ne smijete da primite MMR vakcinu, spadate u grupu  osjetljivih osoba i trebalo bi da izbjegavate kontakte sa oboljelim osobama. 

Šta ako moja beba prije vakcinacije dođe u kontakt sa zaraženom osobom?

U slučaju kontakta sa morbilima mlađih od jedne godine, preporučuje se primjena humanog imunoglobulina unutar šest dana od kontakta sa oboljelim.

Na ovaj način se smanjuje mogućnost nastanka infekcije morbilima u odojčadi.

Da li je dijete koje je primilo jednu vakcinu sa godinu dana zaštićeno do primanja druge, revakcine koju dobija pred polazak u školu?

Smatra se da je jedna doza MMR vakcine kod većine vakcinisanih u uzrastu od godinu dana dovoljna zaštita protiv morbila do polaska djeteta u školu.

Da li je dijete nakon dobijanja vakcine odmah zaštićeno?

Za stvaranje imuniteta nakon  aplikacije vakcine potrebno je određeno vrijeme (od desetak dana do tri nedjelje) što znači da u ovom intervalu vakcinisana osoba još uvijek nije zaštićena.

Šta ako moje dijete ipak dobije male boginje – kako se one liječe?

S obzirom da je riječ o virusnom oboljenju, ne postoji specifična terapija.

Odgovarajuća njega, unošenje dovoljne količine tečnosti, prilagođena ishrana (lagana i tečna hrana) mogu donekle da olakšaju tok bolesti i pospješe oporavak.

Lična higijena djeteta i higijena posteljine i prostorije u kojoj dijete leži su takođe važne:

  • prostorija treba da bude dobro provjetrena;
  • posebno se mora naglasiti da dijete sa malim boginjama ne treba pretjerano utopljavati, već ga valja pokrivati koliko i zdravu djecu;
  • dijete se redovno tušira mlakom vodom, preporučuju se i kupke sa blagim rastvorom hipermangana.

Eventualnu simptomatsku terapiju će prema potrebi odrediti pedijatar. Komplikacije je potrebno na vrijeme prepoznati i liječiti na način koji zavisi od njihove prirode. Ozbiljne komplikacije se liječe isključivo u bolnici.

Trudna sam – šta ako dobijem male boginje?

Infekcija virusom malih boginja tokom trudnoće nosi rizik od razvoja teške kliničke slike oboljenja kod trudnice, ali infekcija virusom malih boginja može ugroziti i dalji tok trudnoće. Potencijalno može doći do spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja. Ukoliko se infekcija trudnice registruje krajem trudnoće ili nakon porođaja, prenošenje malih boginja na bebu može biti uzrok teških, često i fatalnih formi oboljenja. Osnovna specifična mjera kod trudnica koje su bile u kontaktu sa virusom morbila je primjena humanog imunoglobulina.

Trudnica koja oboli od malih boginja ili je bila u kontaktu sa oboljelom osobom treba da o tome obavijesti svog ljekara!

Ukoliko se boginje jave pred sam porođaj, virus prolazi kroz posteljicu i inficira plod. Tako nastaje kongenitalna infekcija ploda, čiji se simptomi javljaju kod novorođenčeta u prvih deset dana po rođenju. U cilju sprečavanja nastanka i razvoja teške kliničke slike oboljenja, primjena humanog imunoglobulina kod novorođenčeta zaraženog virusom malih boginja od velikog je značaja.

PREVENCIJA: Trudnici koja je bila u kontaktu sa oboljelom osobom ljekar može prepisati imunoglobulin u dozi 0,25 ml na kilogram tjelesne mase. Ista doza imunoglobulina daje se novorođenčetu u prvoj nedjelji života, čija je majka oboljela od malih boginja tokom posljednje nedjelje trudnoće ili u prvoj nedjelji nakon porođaja.

Da li trudnice mogu da se vakcinišu protiv malih boginja? 

Vakcinacija u trudnoći nije dozvoljena! Međutim, vakcinacija MMR vakcinom se može sprovesti mjesec dana prije planirane trudnoće.

Da li treba da prekinem sa dojenjem ako dobijem male boginje?

Ukoliko je porodilja razvila kliničku sliku malih boginja (ospa), novorođenčetu se daje humani imunoglobulin, a majka se izoluje od djeteta tokom naredna 72 sata. Izmlazano mlijeko majki oboljelih od morbila se može dati djetetu najkasnije do 48 sati od nastanka ospe.

Šta znači epidemija i kad se ona prijavljuje?

Pojava oboljevanja od neke zarazne bolesti u broju koji premašuje uobičajen broj u određenom vremenskom periodu sa podatkom o prenošenju oboljenja unutar bliskih kontakata na nekoj teritoriji, ukazuje na epidemijsku pojavu koja se prijavljuje, u skladu sa Zakonom.

Koje su posljedice obolijevanja od malih boginje i da li zaista ima opravdanja za strah?

Komplikacije od malih boginja su česte, a smatra se da se kod svakog trećeg oboljelog registruje neka od komplikacija malih boginja. U epidemijama, osim potrebe za hospitalizacijom velikog broja oboljelih, kod 6% oboljelih se registruje pneumonije, kod 7% upala srednjeg uha.

Na hiljadu oboljelih, jedan pacijent će imati akutno zapaljenje mozga sa trajnim posljedicama po zdravlja, a kod dvoje će se registrovati smrtni ishod (uglavnom zbog pneumonije). 

Rizik od komplikacija je posebno izražen kod nevakcinisane male djece i starijih od 20 godina.

Male boginje opasne su za osjetljivu grupu stanovništva, posebno za one koji iz medicinskih razloga ne mogu  biti vakcinisani.

Kako bi doprinijeli tome da SVI budemo bezbjedni neophodno je da se vakcinišemo u visokom procentu čime stičemo kolektivni imunitet.

Izvor: banjalucanke.com