Njemački besplatan samo u pojedinim banjalučkim školama

Roditelji djece koja pohađaju banjalučku osnovnu školu OŠ “Jovan Cvijić” tražili su da i njihova djeca besplatno uče njemački jezik kao što je to praksa u nekoliko banjalučkih škola, međutim, iz Ministarstva prosvjete poručuju da od toga za sada nema ništa.

Još prije četiri godine potpisan je Protokol o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture i Centralne kancelarije za školstvo u inostranstvu Savezne Republike Nemačke, na osnovu koga su mališani u nekoliko osnovnih škola dobili dodatne časove njemačkog jezika.

Većina roditelja i nastavnika iz drugih škola priznaju da za ovaj projekat nisu ni znali, a čim su saznali tražili su da i njihova djeca budu dio te ideje.

Na početku školske godine, to su zatražili i roditelji iz banjalučke OŠ “Jovan Cvijić”, oduševljeni idejom da će djeca besplatno učiti jezik, te zaključno sa devetim razredom steći sertifikat B2 poznavanja tog jezika.

Međutim, nakon tri mjeseca čekanja, iz Ministarstva prosvjete i kulture, stigla im je loša vest.

– U dogovoru sa kolegama i Savjetom roditelja, predali smo zahtjev da se škola priključi ovom projektu, te da i naša djeca besplatno nauče njemački jezik. Međutim, rekli su nam od toga nema ništa, ali mi se ipak nadamo da će nas u taj program možda uvrstiti sljedeće godine – kaže direktorka ove škole Milkica Nikić.

Dok se razočarani roditelji pitaju zašto su nepravedno izostavljeni i zbog čega su samo neke škole dobile ovu priliku od resornog ministarstva stiže obrazloženje da se protokol ne može mijenjati.

– S obzirom na to da se potpisani Protokol odnosi na pojedine škole, te da istim nije ostavljena mogućnost jednostranog proširivanja broja škola, ministarstvo nije bilo u mogućnosti udovoljiti zahtjevu. Škola je obavještena da, ukoliko zaista postoji zainteresovanost za uvođenje ovog programa, ministarstvo može inicirati izmjene i dopune Protokola, kako bi se razmotrila mogućnost uvrštavanja dodatnih škola – odgovorili su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Obećavaju da će inicirati izmjene i dopune, ali s obzirom na to da se radi o međunarodnim protokolima, napominju da je za pregovore o istima potrebno određeno vrijeme, bez obrazloženja iz kog razloga su odobrane baš pojedine škole.

Priliku da dodatno nauče njemački imaju učenici u osnovnim školama “Branko Radičević”, “Petar Petrović Njegoš”, “Stanko Rakita”, “Georgi Stojkov Rakovski”, te u banjalučkoj Gimnaziji.

Možda dogodine

Iako se papirologija i priča oko navedenog Protokola sredi i djeci se u ovoj školi odobre časovi, ipak sa ovim programomo neće moći da krenu do septembra.

– Ukoliko bi se postigao dogovor i potpisale izmjene i dopune Protokola ili potpuno novi Protokol, sa intenzivnim učenjem njemačkog jezika kroz povećan sedmični broj časova škola ne bi mogla započeti prije naredne školske godine – poručuju u resornom ministarstvu.

blic.rs