„Dobri” mikrobi brane djecu od raka

Korišćenje higijenskih sredstava za uništavanje bakterija može da dovede do najčešćeg oblika raka kod djece, utvrdio je jedan od najrenomiranijih britanskih naučnika.

Jedno od 2000 djece godišnje oboli od akutne limfoblastične leukemije. Profesor Mel Grivs sa Instituta za proučavanje raka je 30 godina skupljao dokaze da imuni sistem može da izazove rak ako se u ranom djetinjstvu ne suoči sa dovoljno bakterija.

Rezultati njegovog istraživanja mogu da pomognu u prevenciji ove bolesti.

Kombinovani efekti

Limfoblastična leukemija je češća u naprednim, imućnim zajednicama, što ukazuje da je podstiče nešto u savremenom načinu života.

Bilo je pokušaja da se ova bolest poveže sa električnim kablovima, elektromagnetnim talasima i određenim hemikalijama, ali veza nije nađena.

Međutim, profesor Grivs je, u saradnji sa mrežom naučnika iz cijelog svijeta, utvrdio da postoje tri faze do pojave bolesti.

  • Prvo dolazi do naizgled neizbježne mutacije u materici
  • Zatim nedostatak mikroba u okolini tokom prve godine života sprečava imuni sistem da se do kraja razvije
  • Time se otvara put da neka infekcija u djetinjstvu izazove kvar u imunom sistemu, a time i leukemiju

Ova „jedinstvena teorija” leukemije nije rezultat jednog istraživanja, već više liči na slagalicu složenu od rezultata dobijenih na osnovu mnogih studija o razvoju bolesti.

„Istraživanja snažno ukazuju da akutna limfoblastična leukemija ima jasan biološki uzrok i da je aktiviraju infekcije kod podložne djece čiji se imuni sistemi nisu pravilno razvili”, kaže profesor Grivs.

Među dokazima koji potkrepljuju ovu teoriju su:

  • Sedmoro djece u Milanu je oboljelo od leukemije nakon što je u tom gradu izbila epidemija svinjskog gripa
  • Djeca koja su bila u jaslicama ili rasla uz strariju braću i sestre koji su ih izložili mikrobima rjeđe dobijaju leukemiju
  • Dojenje, koje podstiče dobre bakterije u crijevima, štiti od leukemije
  • Djeca rođena vaginalnim putem rjeđe dobijaju leukemiju od onih rođenih carskim rezom, koji se obavlja u sterilnom okruženju
  • Životinje odgajane u potpuno sterilnoj okolini su nakon infekcije dobijale leukemiju

Istraživanje definitivno ne krivi roditelje da su pretjerali u održavanju higijene.

Ono u stvari ukazuje da postoji cijena koju plaćamo za napredak u razvoju društva i medicini.

Kontakt sa blagotvornim bakterijama je komplikovan – nije dovoljno umazati se blatom.

Profesor Grivs dodaje: „Najvažniji zaključak je da je u najvećem broju slučajeva moguće spriječiti dječju leukemiju”.

On predlaže da se djeci daje bezbjedan koktel bakterija, na primer jogurt, koji će im pomoći u razvoju imunog sistema.

Ta ideja zahtijeva dodatna istraživanja.

U međuvremenu, kaže on, „roditelji treba manje da strahuju od uobičajenih, trivijalnih infekcija i da podstiču druženje sa starijom djecom.

Doktor Alister Rankin, šef istraživačkog centra pri dobrotvornom društvu „Bladvajz” kaže: „Molimo roditenje da ne paniče zbog ove studije”.

„Mada razvoj jakog imunog sistema u ranom djetinjstvu donekle smanjuje rizik, u ovom trenutku nema načina da se dječja leukemija definitivno spriječi”.

Dobri bacili

Ovo istraživanje je dio masivne promjene tačke gledišta u medicini.

Donedavno se na mikrobe gledalo kao na „loše momke”. Sada uviđamo koliko su važni za našu dobrobit i zdravlje, i to dovodi do revolucionarne promjene u razumijevanju niza bolesti kao što su Parkinsonova bolest i depresija, a sada i leukemija.

Profesor Čarls Svonton, načelnik kliničkog odeljenja britanskog Centra za istraživanje raka kaže: „Dječja leukemija je rijetka i trenutno ne znamo ima li ičega što bi medicinski radnici i roditelji mogli da urade da je spriječe”.

„Želimo da poručimo svim roditeljima čija djeca su imala ili imaju leukemiju da nema ničega što smo znali, a što smo mogli da primijenimo da spriječimo da se djeca razbole”, kaže on.

Autor: Džejms Galager / BBC.com