Sarajevski učenici prave izume budućnosti: Hranilica za pse, roboti i aplikacije

Svi izumi su primjenjivi u stvarnom životu i namijenjeni su da olakšaju svakodnevnicu ljudima. Kako su kazali za Klix.ba, ideje dobiju kada posmatraju svoju okolinu i uvide propuste u drugim mašinama koje se već koriste.

Zlatne medalje osvojili su i na nedavno održanom međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj. Predstavili su se hranilicom za kućne ljubimce, Scout-cam robotom, sistemom za identifikaciju i sorterom.

Ponosni profesori

Izume prave uz pomoć profesora, a jedan od koordinatora sekcije Automatike koji ulaže svoje vrijeme i trud te pomaže učenicima da realizuju svoje ideje je Admir Akšamović, profesor stručne teorijske nastave i laboratorijskog rada.

“Imamo se stvarno čime hvaliti. Masa zlatnih medalja ove i ranijih godina su satisfakcija za mene i moje kolege. Ovi radovi su prvenstveno ideje naših učenika i predstavljaju njihove maturske radove koje su osmislili, razvili algoritam i došli su nama. Radili smo korak po korak i za šest mjeseci došli do gotovih proizvoda koji su komercijalni, efektivni i zanimljivi gledateljima”, kazao je Akšamović.

Bio je izuzetno ponosan na svoje učenike tokom takmičenja jer su dobili pohvale međunarodnih takmičara te ističe kako je upravo to, uz medalje, pokazatelj da su njihovi učenici kvalitetni i spremni za rad.

“Mi koordinatori smo bili na slatkim mukama jer nismo znali koje radove da izaberemo za takmičenje u masi ideja. Ovih nekoliko se učinilo najinteresantnijim. Ove inovacije imaju perspektivu i vjerovatno će se naći neko ko će ih prepoznati i investirati da to sutra ugleda serijsku proizvodnju”, kazao je profesor.

Robot za preglede automobila

Učenik i osvajač zlatne medalje Mirza Mulabdić je izumio Scout-cam robot koji može koristiti Granična policija za preglede automobila.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

“Baziran je na tome da prati crnu liniju koja se napravi. Može se napraviti ispod auta i on prati tu liniju, a na vrhu je kamera koja snima i dok se kreće mogu pratiti na mobitelu ili računaru direktno i utvrditi da li se nešto krije ispod. Izum je dobio nagradu za primijenjenu tehnologiju, što znači da se vrlo lako može primijeniti u realnosti”, kazao nam je Mulabdić.

Znao je da će izabrati ovaj smjer onog trenutka kada se upisao u školu, jer smatra da je automatika budućnost. Planira nastaviti svoje obrazovanje u istom domenu, a nada se i zaposlenju u ovoj struci.

Evidencija uposlenika otiskom prsta

Harun Kovačević je napravio sistem za evidenciju uposlenika firme. Istakao je kako u dosadašnjim sistemima za evidenciju koji se vrše karticom postoji mogućnost malverzacija, što ga je ponukalo da smisli bolje rješenje.

“Odlučili smo koristiti biometrijski podatak, tj. otisak prsta, čime je varanje onemogućeno. Naš sistem je najinovativniji po tome što korisnik može pristupiti korisničkom panelu iz doma, može kreirati PDF platnu listu, vidjeti vrijeme prijave i odjave te poruke od direktora. To je kao jedna vrsta društvene mreže za firme”, kazao je Kovačević.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kao mali je često analizirao razne elektroničke predmete i od tada je znao da će se baviti ovim. Sa žaljenjem je istakao kako u ovu školu ne ide mnogo učenica. U njegovom razredu ih je samo pet.

“Ne vlada baš velika zainteresiranost učenice za ovaj smjer, ali bih im preporučio da se bave ovim jer je smjer super. To nije muški posao”, rekao je Kovačević.

Robot za sortiranje

Bakir Kapetanović je napravio robot-sorter za sortiranje otpada, odvajanje vode koja je za piće i slično. Smatra da ovaj proizvod može riješiti neke globalne probleme jer radi na bazi molekula.

“Imamo i liftere gdje se robot može okačiti na šipku da bi se spasio od poplave i sl. Prvenstveno smo ga osmislili za prečišćavanje vode. Robot predstavlja najoriginalniju vrstu proizvoda ovog smjera. Imam mnogo ideja, vidjet ćemo”, kazao je.

Istakao je kako su sve izume napravili zahvaljujući upravi škole i profesorima te su otišli na takmičenje bez ikakve pomoći države.

“Država se nije puno zanimala. Volio bih se ovdje nastaviti baviti ovim poslom, ali vrlo teško”, rekao je.

Redovno prati svijet robotike i elektronike, jer se neki dijelovi s kojima rade ne mogu nabaviti u slobodnoj prodaji.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Pametna hranilica za pse

Ismail Ičanović je napravio nešto što će oduševiti sve vlasnike pasa i mačaka – Hranilicu za kućne ljubimce.

“Kada nismo u kući duži period imamo problem u vezi s tim ko će hraniti našeg ljubimca, regulisati grijanje i napojiti ga. Teško je naći uvijek nekoga za tu obavezu. Osmislili smo pametnu hranilicu koja ljubimcima daje hranu, vodu, vaga ih i regluše grijanje. Sve to možemo obavljati iz bilo kojeg dijela svijeta, samo se konektujemo na internet. Osmislili smo aplikaciju koja je vrlo jednostavna i stariji ljudi je mogu koristiti. Ima samo tri dugmeta kojim upravljate”, rekao je Ičanović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Uprava i profesori finansiraju i pomažu učenike

V. d. direktora Srednje elektrotehničke škole Sarajevo Fahrudin Alihodžić s ponosom je rekao kako škola u kontinuitetu želi omogućiti učenicima uslove za napredak, osim formalnog obrazovanja.

“Škola sa mnom i Farukom Kurtovićem na čelu osigurava sva sredstva i uslove da naprave što treba, to je za dobrobit države. Trošimo svoje vrijeme i novac da bi ta djeca pravila projekte koji su značajni i prepoznati u Evropi, SAD-u i Turskoj. Škola je također prepoznata. Svake godine donosimo četiri-pet radova. To nas ispunjava”, rekao je Alihodžić.

Učenici nastave školovanje na fakultetu i veći dio njih odmah postanu demonstratori, a neki su i asistenti i profesori. Ostali su se zaposlili i nemaju problem s tim zbog struke koja je vrlo tražena i znanja koje dobiju u ovoj školi. Stari učenici se rado vraćaju, razgovaraju s profesorima i podijele s njima svoje uspjehe.

“To je posebna satisfakcija. Kažu da je na fakultetu samo jedan nivo više u odnosu na obrazovanje koje su dobili u ovoj školi te nemaju problem da razumiju bilo šta. Nastojimo otvoriti sobu gdje ćemo poredati radove koji su osvojili nagrade u posljednjih 12 godina kako bismo to predstavili svima”, rekao je.

Pomažu učenicima tako što im kupuju materijale i dozvoljavaju da ostaju duže u školi, neakda i do 12 navečer. Kaže da su ponosni na to jer, za razliku od nekih koji samo žele što prije završiti školu, oni ostaju duže, trude se i rade s mnogo želje i entuzijazma.

“Veliko je interesovanje za našu školu. U jednom trenutku je 540 učenika bilo na listama čiji je ova škola bila prvi izbor. To je podatak koji govori da škola radi kako treba jer imamo i praksu i sve ono što uče u teoriji realizuju u praksi. Mi smo prezadovoljni i učenicima i onim što radimo”, rekao je.

Trenutno ovu školu pohađa 600 učenika i nastava se odvija od osam ujutro do osam navečer.

Izvor: klix.ba