Povodom Međunarodnog dana djeteta: U BiH sve mlađa djeca izložena nasilju

Pomoćnik za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija izjavila je danas da djeca nisu odgovorna ni u jednom slučaju nasilja nad njima, bilo to nasilje odraslih ili međuvršnjačko nasilje.

Đuderija, koja je i član Savjeta za djecu BiH, navela je da su, prema podacima Ministarstva, sve mlađa djeca izložena nasilju, tako da su zabilježeni slučajevi nasilja nad djecom od jedne do pet godina.

“Bilježi se i veliki broj slučajeva u dobnoj grupi od sedam do 14 godina, i to posebno nad ženskom djecom. Djeca mogu i treba da zatraže pomoć, djeca koja su izložena nasilju mogu se obratiti i vršnjacima, i ako vam se obrate – pomozite im i uputite ih na prave adrese”, poručila je Đuderija na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta i 28. godišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Konferenciju je, u okviru akcije “Djeca preuzimaju 2017”, organizovao Unicef BiH u saradnji sa Savjetom za djecu BiH i Institucijom ombudsmana BiH.

“Želimo da 20. novembar – Međunarodni dan djeteta postane dan `Za djecu, od djece širom svijeta`”, jedna je od ključnih poruka koju su djeca – mladi uputili u razgovoru sa članovima radnih grupa Savjeta za djecu BiH koje izrađuju smjernice za određivanje najboljeg interesa djeteta u BiH.

Na konferenciji je bilo govora o Unicefovoj globalnoj akciji u saradnji sa djecom i adolescentima, i uz učešće brojnih partnera, medija, poznatih ličnosti i zvaničnika.

Odabrana tema u BiH za ovu kampanju bila je zaustavljanje nasilja nad djecom sa fokusom na fizičko kažnjavanje i nasilno disciplinovanje.

“Potrebno je stalno raditi na promjeni svijesti, na objašnjavanju odraslima da fizičko kažnjavanje nije način, i na informisanju djece o načinima na koja mogu zaštititi svoja prava koja im garantuju zakoni i Konvencija”, rekla je predstavnik Unicefa za BiH Gita Narajan (Geeta Narayan).

Prema njenim riječima, promjena svijesti i nekog naučenog obrasca ponašanja jeste proces, a još je mnogo onih kojima je fizičko kažnjavanje prihvatljivo.

Ljubo Lepir sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci rekao je da je neke kulturološke navike teško mijenjati, ali ne i nemoguće.

“S jedne strane, potrebno je stalno raditi na senzibilisanju ljudi iz svih slojeva društva i objašnjavanju da fizičko kažnjavanje jednostavno ne donosi ništa dobro, dok s druge strane, one sistemske i zakonske, treba pojačati kontrole i sankcije prema počiniocima”, rekao je Lepir.

Ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur istakla je da među žalbama koje prima Odjeljenje za djecu pri Kancelariji ombudsmana najmanje ima žalbi same djece.

“Djecu ohrabrujemo da nam se obrate u slučajevima kršenja njihovih prava jer su njihove žalbe od velike vrijednosti. Nadamo se da ćemo i ovakvim aktivnostima doprijeti do većeg broja djece i informisati ih kako da nam se obrate, kao i kroz Dječiji parlament čiji su ovdje predstavnice i predstavnici”, rekla je Džumhurova.

Izvor: Srna