UKC RS: Pozitivan odgovor na inicijativu o ukidanju plaćanja smještaja roditelja uz dijete na bolničkom liječenju

Povodom pokretanja inicijative za ukidanje plaćanja smještaja roditelja uz dijete na bolničkom liječenju i medijskih objava koje su pratile ovu akciju, a kojima je dovedena u pitanje korektnost poslovanja Univerzitetsko kliničkog centra RS, danas je održana konferencija za medije i objavljeno saopštenje za javnost prema kojem je v.d. generalnog direktora UKC RS prof. dr sc.med. Vlado Đajić donio odluku da će ova ustanova snositi troškove boravka majki, pratilaca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora sa FZO RS.

“Napominjemo da je Univerzitetski klinički centar RS u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji ima sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, te da će u narednoj godini uložiti sve napore da se ovaj i slični problemi sa kojima se suočavamo, zajednički prevaziđu, a sporni ugovor sa FZO RS promijeni”, stoji u saopštenju Odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja UKC RS.

Iako je odluka na snazi do 31. decembra 2017.godine, do kada imaju Ugovor sa FZO, direktor je na konferenciji za medije istakao da će se boriti da bude aktivna i u narednoj godini, te da je za ovu odluku dobio podršku Ministarstva zdravlja RS.

Podsjećamo da su akciju za ukidanje plaćanja bolničkog smještaja roditelja, najčešće majki koje borave uz svoju bolesnu, hospitalizovanu djecu, a koje su prinuđene da plate 45 KM po danu svoga boravka u bolnici, prije nekoliko dana pokrenuli brojni roditelji Srpske i deset organizacija i udruženja građana, uz pomoć odbornika u Skupštini grada Banjaluka Draška Stanivukovića.

Prvi korak akcije bilo je otvoreno pismo, upućeno UKC BL i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, koje možete u cijelosti pročitati na sljedećem linku, a kojim se dovodi u pitanje Pravilnik o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, prema kojem su samo roditelji pojedinih kategorija djece oslobođeni plaćanja bolničkog smještaja.

“Nažalost, Univerzitetski klinički centar je kao javna zdravstvena ustanova obavezan da poštuje pravilnike i zakone u čijoj izradi ne može da učestvuje, a dužan je da ih sprovodi. Upravo, sporni pravilnik, koji u određenim slučajevima ide na uštrb boravka majki, pratilaca ili staratelja uz djecu u momentu kada im je to najpotrebnije, je jedan od takvih primjera”, podsjećaju u saopštenju UKC RS.

U saopštenju se još navodi i to da ljekari i medicinsko osoblje ove ustanove svakodnevno obavljaju svoj posao vrijedno, korektno i pošteno, posvećujući najviše pažnje zdravstvenoj njezi i brizi za njihove najmlađe pacijente, te da stoje na raspolaganju svim udruženjima građana, formalnim i neformalnim, nevladinim organizacijama da zajednički sprovedu ovu inicijativu u djelo, sa molbom da se ubuduće javljaju direktno poslovodstvu UKC RS.