Poslodavci se odriču podsticaja u korist Fonda dječje zaštite

Poslodavci se odriču podsticaja za zapošljavnaja u korist Fonda dječije zaštitete, kako bi se riješio problem porodiljskog odsustva. Predlažu Vladi da pare koje dijeli Zavod za zapošljavanje, prebaci u Fond za djecu koji bi trudnicama isplaćivao bruto platu.

Trenutno isplaćuje neto dok doprinose plaćaju poslodavaci, a u praksi su sve češći primjeri da baš zbog toga trudnice dobijaju otkaze. Poslovna zajednica predlaže da u novoj ekonomskoj politici te pare usmjeri porodiljama i rastereti poslodavce, jer projekti zapošljavanja nisu dali rezultat.

“Naše analize su pokazale da se to uglavnom ne koristi na odgovarajući način odnosno da broj novozaposlenih ne odgovara broju projektovanih onda smo mi predložili da se sva ta sredstva u iznosu od oko 15 miliona prebace u Fond dječije zaštite da bi se poslodavcima u bruto iznosu refundirala trudnička bolovanja čime bi riješili jedan dugogodišnji problem”, rekao je za ATV Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Ideju su predstavili Vladi na prvim razgovorima o novoj ekonomskoj politici, a ideja se ni malo ne sviđa direktoru Zavoda za zapošljavnaje. Iako poslodavci tvrde im ti projekti ne trebaju jer nemaju svrhe,Miroslav Vujičić ne misli tako jer je kaže sve je manje nezaposlenih što znači da su podsticaji dali rezultat.

“Ne slažem se sa stavom poslodavaca, naravno da su svi projekti koje zavod realizuje rekao sam vam maloprije na početku koliko imamo sada na evidenciji nezaposlenih. Mi ćemo imati i iduće godine projekte i glavni projekat koji ćemo realizovati u idućoj godini jeste regresno plaćanje. Imamo za taj projekat obezbijeđena sredstva”, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Sukobljene strane pokušava da primiri Ministar rada kojem se dopada ideja poslodavaca, ali ne slaže se da vladini projekti zapošljavanja nemaju svrhe. Ponuda je na stolu pa ćemo vidjeti šta je najbolje, kaže Milenko Savanović.

“Teško je tu biti pametan treba i na jednu i na drugu stranu. E sad, je to stvar kako ćemo dogovoriti vidjeti prioriteti šta su uglavnom nešto ćemo dogovoriti u konačnici”, rekao je ministar rada i boračko invalidska zaštite RS Milenko Savanović.

Zavod za zapošljavanje upravlja parama koje radnici izdvajaju za osiguranje od nezaposlenosti, a godišnje se u budžet za nezaposlene slije oko 40 miliona. Onima koji ostanu bez posla isplati se manje od pola dok se razlika usmjerava u projekte zapošljavanja. Za sada su potrošene desetine miliona maraka a u poslovnoj zajednici tvrde da se to nije odrazilo na povećanje broja zaposlenih, pa predlažu da se pare iskoriste drugačije.

(ATV/nezavisne.com)