Savjeti fizioterapeuta: Kako treba da izgleda bebin boravak na podu?

beba i pas mamaklik.com

Nema bolje stvari za bebin razvoj motorike od boravka na stomaku, odnosno na podu

Često čujemo od roditelja kako njihova beba ne voli da boravi na podu, ili uopšte na stomaku, jer u tada gunđa i negoduje, pa roditelji izbjegavaju da je stavljaju u taj položaj jer imaju utisak da je bebi teško.

S druge strane, postoje i oni roditelji kojima je nepojmljivo da spuste bebu na pod, ma koliko im stan bio čist i topao – misle da će tako ona razboljeti, prehladiti ili doći u dodir sa nečistoćama.

A nema bolje stvari za bebin razvoj motorike od boravka na stomaku, odnosno na podu uvjeravaju fizioterapeuti i pedijatri. Ovo podrazumijeva boravak na podu, na čvrstoj podlozi.

Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut i osnivač Centra za korektivnu gimnastiku, ima savjete za sve roditelje kako urediti bebin kutak na podu:

– Kada uređujemo prostor za bebu, on treba da bude jednostavan, čist i uredan. Ako je pod previše klizav, roditelji mogu da se stave podloge koje se ne pomijeraju i mogu lako da se odrzavaju. Beba sama u sebi ima nagon za koordinisanjem i jačanjem velikih mišića i ne treba je zatrpavati igračkama koje će joj se nalaziti na putu i preusmjeravati sa njene potrebe za kretanjem – ističe Milanović.

“Ako je pod previše klizav, roditelji mogu da se stave podloge koje se ne pomijeraju”

Ovo se odnosi i na uključen televizor, naročito ako je postavljen nisko dole – jarke slike i zvukovi koji dopiru iz njega bebu će držati “hipnostisanu” na jednom mjestu i sputavaće joj prirodnu želju za kretanjem.

– Da bi roditelji bili sigurni da je prostor u kome beba provodi najviše vremena optimalno uređen, dobro je da prije nego što je spuste na pod, sami provedu neko vrijeme na njemu. Tako će vidjeti kako to izgleda iz bebine perspektive, da li se sve vidi, da li može da se dođe do stvari, kako je kada se iz jedne prostorije ode u drugu. Ovo je jako važno jer će to sve uticati i na razvoj bebinog vida i osjećaja sopstvenog tijela – zaključuje Snežana Milanović.

RADOZNALOST I INTERESOVANJE ZA SPOLJAŠNJI SVijET GLAVNI JE POKRETAČ DETETA NA AKTIVNOST.

Kada roditelj boravi sa bebom na podu lako može predvidjeti šta ona želi da dohvati. Tada se često mogu desiti situacije da roditelj želi bebi da olakša, pa nesvjesno poseže za predmetom u koji se beba zagledala i dodaje joj. Na ovaj način joj uskraćuje mogućnost da do toga dođe sama. Dok beba još ne puzi, igračke treba da budu na udaljenosti koju može da savlada, pa tako pravimo ravnotežu između njenog napora i uspeha.

Roditelji, zapamtite, svaki put kad ne uradite nešto umjesto bebe, vi joj ustvari dajete šansu da to uradi i nauči sama. Spustite svoju bebu na pod, zaboravite na njihalice i slične stoličice za bebe i dozvolite joj da istražuje sama – tako će najbolje razviti svoju motoriku.

Autor: Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut, Centar za korektivnu gimnastiku