Krpelji

KRPELJI SU OPASNI I VEOMA JE BITNO DA ZNAMO: ZAŠTO SU OPASNI, KADA SU PRISUTNI U PRIRODI I KAKO DA IH UOČIMO I OTKLONIMO SA KOŽE DJETETA.

Gdje žive krpelji i zašto su opasni

Iako znamo da su krpelji prenosnici raznih bolesti kao što su Lajmska bolest, meningitis i meningoencefalitis, leptospiroza i bruceloza, to svakako ne znači da djeci treba da uskratimo odlazak u prirodu ili na zelenu površinu. Žive u prirodi na travi ili drveću. Krpelji se pojavljuju sa toplim danima jer zimu ne mogu da prežive. Uglavnom se javljaju na glodarima ali se veoma brzo šire i napadaju i ljude i životinje jer se ubrajaju u “krvopije”. Osim trave i drveća krpelji često žive i na kućnim ljubimcima, tako da roditelji treba da obrate pažnju na to.

Da li ujed boli i kako da izvadimo krpelja

Dolazak krpelja na kožu je potpuno bezbolan pa zbog toga poslije svakog boravka u prirodi kožu treba detaljno pregledati. Čim se primijeti da je krpelj na koži treba ga izvaditi. To se radi tako što se krpelj pincetom uhvati za tijelo što dublje, odnosno do glave, i izvlači što laganijim pokretom. Nagli pokreti i trganje mogu dovesti do toga da dio krpelja ostane u tijelu. Krpelje ne treba omamljivati različitim sredstvima jer to nema nikakvog smisla niti koristi. Bitno je krpelja uočiti i izvaditi što prije.
Ukoliko nakon vađenja krpelja nakon nekog vremena primijetite crvenilo oko mjesta ujeda obavezno se obratite ljekaru. Ljekar će po potrebi i svojoj ocjeni dati djetetu antibiotik ili antitetanusnu zaštitu ako dijete nije vakcinisano.

Kako se zaštititi od krpelja

Način na koji se djeca mogu zaštititi ili bar smanjiti rizik jesu da se igraju na pokošenim i uređenim zelenim površinama, da ne idu u visoku travu, da su u adekvatnoj odjeći, dugih nogavica i rukava i najvažnije: da su namazana repelentima.

Važna napomena

Pokušajte da u toplim danima uvijek pregledate tijelo djeteta kad se vrati iz prirode jer je to jedan od načina da blagovremeno reagujete. Dobro pregledajte sve pregibe i kosu djeteta da se uvjerite da krpelj nije dospio na kožu.