Genetika je nauka budućnosti, potvrdio Nobelov komitet

Da je genetika nauka budućnosti potvrdila je i ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu. Njeni dobitnici su trojica naučnika genetičara iz Amerike – Džefri Hol, Majkl Rosbeš i Majkl Jang. Oni su ovu nagradu dobili za otkriće mehanizama biološkog sata.

Ispred Odbora za dodjeljivanje Nobelovih nagrada u Stokholmu reporterima se obratio sekretar Nobelove skupštine, Tomas Perlman i objavio imena dobitnika. O dodjeli Nobelovih nagrada iz oblasti fiziologije i medicine za 2017. godinu odlučila je Nobelova skupština Instituta Karolinska.

Džefri Hol rođen je u Njujorku, a svoj ključni rad obavio je na univerzitetu Brendajs. Trenutno je penzionisan i živi u Kembridžu, u Bostonu. Majkl Rosbeš, rođen je u Oklahoma Sitiju, istraživanja je obavljao takođe na univerzitetu Brendajs, gde i dalje radi kao redovni professor. Majkl Jang, koji je rođen u Majamiju, bavio se istraživačkim radom na Rokfeler univerzitetu u Njujorku, gde i dalje predaje.

Mehanizam biološkog sata – cirkadijski ritam, prilagođava fiziologiju osobe različitim fazama dana, utičući na san, ponašanje, nivo hormona, tjelesnu temperaturu i metabolizam.

Istražujući voćne mušice, naučnici su izolovali gen odgovoran za protein koji se akumulira noću, a razgrađuje danju.

Neusklađenosti u ovom “satu” mogu kao posljedicu imati zdravstvene poremećaje, kao i privremenu dezorijentaciju koju dobijaju putnici nakon dugih letova u druge vremenske zone.

Komitet za dodelu nagrada u Stokholmu saopštio je da su su oni razjasnili kako “unutrašnji sat” organizma može fluktuiranjem optimizovati naše ponašanje i psihologiju.

“Njihovo otkriće objašnjava kako biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam kako bi se sinhronizovao sa Zemljinom rotacijom”, saopštio je Komitet.

Tajni Nobelov komitet ne otkriva listu kandidata za nagradu, niti je to ikada učinio u svojoj 116 godina dugoj istoriji. Međutim, o potencijalnim imenima dobitnika se uveliko spekuliše, ističe “Vašington post”.

Časopisi New York Times i The Citizen, kao jednog od potencijalnih kandidata navodili su i Džordža Čerča (George Church), genetičara, profesora sa Harvarda i osnivača kompanije Veritas, jedne od 50 najpametniji kompanija sveta.

On se u svojoj kompaniji bavi genetskim inženjeringom, istraživanjem gena i proizvodnjom gentskih testova. Kompanija Veritas proizvodi prenatalni test koji je dostupan i trudnicama u Bosni i HerzegoviniMyPrenatal by Veritas. Više o testu možete naći na zvaničnom sajtu.

MamaKlik.rs