Teške đačke torbe krive kičmu svakom trećem učeniku

Đačke torbe su postale preteške u odnosu na težinu učenika, što sve češće dovodi do deformiteta kičmenog stuba kod školaraca.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je od ukupnog broja sistematskih pregleda djece lani kod 18 odsto njih konstatovno da loše tjelesno držanje i deformiteti kičmenog stuba predstavljaju jedan od primarnih zdravstvenih problema kod djece.

Kod 2.621 djeteta dijagnostikovani su deformiteti kičmenog stuba, od čega najčešće skolioza, u čak 68,7 odsto slučajeva – navodi doktorka Slađana Vranješ, specijalista socijalne medicine u Instititu.

Šest kilograma na leđima

Roditelji se žale da djeca već od drugog razreda imaju puno udžbenika koje obavezno moraju da donose u školu i da su školske torbe teške po pet, šest pa i više kilograma.

– Ćerka mi ide drugi razred. Ima 23 kilograma, a njena đačka torba teži preko šest kilograma, kada stavi sve knjige, sveske, opremu za fizičko, užinu i vodu. Sjećam se da smo mi, na primjer, imali samo čitanku za srpski jezik, a sada imaju čak četiri udžbenika samo za srpski i moraju sve da nose jer ne znaju šta će im taj dan trebati. Postoji čak i udžbenik za likovno. To je stvarno previše za njihov uzrast i konstituciju – kaže Banjalučanka Željana Cvijetić.

Ova majka kaže da je ranije negodovala kada vidi da roditelji nose djeci torbu kada dođu po njih, ali da sada i sama to radi jer joj je žao da se dijete muči.

Potrebni ormarići

Pedagog iz udruženja “Majka i dijete” Vesna Raković kaže da bi najbolje bilo da djeca ostavljaju udžbenike u školi, kao što se to radi u većini drugih zemalja.

– Međutim, za to treba stvoriti materijalne uslove odnosno obezbijediti učenicima ormariće, što naše škole nemaju. Onda bi bar nastavnici trebalo od učenika tražiti da nose samo neophodne udžbenike, a ne da tegle sve te dodake za udžbenike koji im sigurno ne trebaju svaki dan – ističe Rakovićeva.

Ističe da su preteške đačke torbe jako štetne, pogotovo zato što ima dosta djece koja su fizički slabija i nisu dovoljno razvijena za svoj uzrast.

– Ne treba zanemariti činjenicu da veliki broj đaka u ruralnim sredinama pješače do škole po nekoliko kilometara. Još kada je zima pa sa tako teškim torbama moraju da hodaju po snijegu, što je dodatno opterećenje – ističe Rakovićeva.

Đačke torbe na točkiće

Roditelji koji ne mogu da gledaju kako im se djeca pate sa teškim torbama kupuju đačke torbe na točkiće.

Naručila sam preko interneta školsku torbu koja ima držač i točkiće poput putničkog kofera. Bolje da mi dijete gura torbu nego da je onako tešku nosi na leđima – priča majka iz Banjaluke.

blic.rs