Klempavost kod djece

KOD RAZVOJA UŠNE ŠKOLJKE KOJI SE ZAVRŠAVA SA SEDAM GODINA NAJČEŠĆA NEPRAVILNOST JESTE KLEMPAVOST KOJA NIJE FUNKCIONALNI VEĆ ESTETSKI PROBLEM A VRLO ČESTO I PSIHIČKO OPTEREĆENJE.

Šta je klempavost

Klempavost koju medicinari nazivaju otapostaza jeste najčešće obostrano stanje kad je ušna školjka suviše odmaknuta od glave. Može biti manje ili više naglašena kao i sama ili udružena sa povećanom ili smanjenom ušnom školjkom. Rijetko ona može biti i jednostrana. Klempavost je nasljedna ali nauka još uvijek nema pouzdanu informaciju koji gen je odgovoran za ovo pa dijete može a i ne mora naslijediti klempavost. Iako je estetski problem i ne utiče na zdravlje klempavost treba riješiti na vrijeme.

Liječenje klempavosti

Otoplastika ili približavanje ušnih školjki glavi se može raditi različitim tehnikama. Takođe se često radi i operacija nedostatka ili deformiteta ušne hrskavice, deformitet ušne resice… Odrasli i djeca iznad dvanaest godina operativni zahvat rade u lokalnoj anesteziji .

KOD DJECE JE POŽELJNO DA SE OPERACIJA NE RADI PRIJE ŠESTE GODINE.

Klasični zahvat se kod djece izvodi u totalnoj anesteziji pravljenjem reza na zadnjem dijelu ušne školjke. Zavoji (trakice, povezi ili kapice) se nose obično sedam dana. Zbog anestezije u nekim zdravstvenim ustanovama djecu zadržavaju i preko noći, dok negdje odmah idu kući. Ljekari je ne smatraju nekom naročito komplikovanom procedurom iako se rekonstruiše hrskavica, odstranjuje dio kože i uho se zašiva bliže glavi. U poslednje vrijeme pojavila se i metoda operativnog zahvata koja traje minimalno kratko. Tom prilikom se daje lokalna mikroanestezija, nema reza iza uha, nego se radi mikrorez od nekoliko milimetara s prednje strane i postavlja se implantant (Earfold), koji savija uho u željenu poziciju.
Svakako je potrebno poslušati preporuku ljekara o terminu operativnog zahvata kao i načinu, i takođe o tome kada je dijete spremno na zahvat. Komplikacije ove operacije klasičnim načinom su moguće, mada vrlo rijetke. Mogu se desiti u vidu ružnih ožiljaka, krvarenja, ili rijetko i najgore infekcije. Rizik ove operacije je takođe što jednom oštećena ušna hrskavica ne može da se rekonstruiše pa je potrebno pažljivo birati ko će operaciju izvesti.