“Pčelica” apeluje na odrasle da zaštite djecu od vulgarnih TV sadržaja

Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka apelovala je danas na Regulatorno tijelo za elektronske medije da, ukoliko postoje zakonske mogućnosti, ne dozvole emitovanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom tokom dana jer su oni neprikladni i štetni za decu.

Ovaj apel može se slobodno prenijeti i na ostale zemlje regiona, suočene sa istim problemom.

U saopštenju te izdavačke kuće, koje je potpisao direktor Goran Marković, stoji da smatraju da su dužni da, kao neko ko se putem knjiga bavi obrazovanjem i vaspitanjem djece, na to upozore odrasle:

“Pozivamo Regulatorno tijelo za elektronske medije da, ukoliko postoje zakonske mogućnosti, ne dozvoli emitovanje takvih programa u toku dana, kada ih djeca mogu vidjeti i da ograniči emitovanje eksplicitnih scena, vulgarnosti i konflikata”.

U saopštenju se navodi da se neprimjereni i vulgarni programi smatraju veoma štetnim za osjetljivi period razvoja djece i upućuje se apel na medije i novinare da pažnju usmjere na “talentovanu djecu koja osvajaju brojne nagrade na naučnim i sportskim takmičenjima, da odvoje vrijeme za emitovanje obrazovnog programa i da na TV programima, u novinskim člancima, na portalima, koji su u današnje vrijeme lako dostupni djeci, više afirmišu prave uzore – naše sjajne pisce, glumce, sportiste i mnoge druge”.

Ističu i sljedeće: “Direktno apelujemo na odrasle, roditelje, bake, deke, da posebnu pažnju obrate na to šta njihova djeca i unuci gledaju na televiziji i na internetu i čime se bave u slobodno vrijeme”.

Pčelica savjetuje da djeci čitamo knjige pred spavanje, vodimo ih u biblioteke, na muzičke koncerte ili sportska takmičenja: “Dajte im loptu u ruke, da trče, da se igraju i razvijaju. Da stiču nove drugove u realnom, a ne u virtuelnom svijetu i da s vremenom formiraju pozitivne životne stavove i postanu sposobni, pametni i čestiti ljudi”, navodi se u korisnom saopštenju ove izdavačke kuće.