Umotaj me nježno: Pelene za bebe i sve što želite znati o njima!

Umotaj me nježno: Pelene za bebe i sve što želite znati o njima!

Od trenutka kada beba ugleda svijet, dan se ne može zamisliti bez – pelena. Pelene za bebe postaju neizostavna roditeljska tema a mi vam do detalja opisujemo sve što treba da znate o njima: Kako najlakše presvući bebu, da li je široki povoj neophodan, šta je bolje – jednokratne ili platnene pelene…

One štite njenu nježnu kožu, pelene za bebe olakšavaju život i roditeljima. Mame i tate često nisu ni svjesni koliko im pelena prođe kroz ruke, a istraživanja pokazuju da svakoj bebi, od rođenja pa dok ne počne da koristi nošu, promijenimo više od 5.000 pelena!

Generacije današnjih roditelja odrastale su u pamučnim pelenama, jednokratnih nije bilo. I danas se često mišljenja veoma razlikuju kada je u pitanju izbor pelena. Jedni su zagovornici savremenih, jednokratnih, drugi žele da koriste isključivo platnene koje su danas mnogo drugačije u odnosu na one od prije tri-četiri decenije.

Bez obzira na to da li koristite one za jednokratnu ili za višekratnu upotrebu, neki kriterijumi o pelenama nepromjenjivi su: važno je da bebina koža bude što suvlja i što zaštićenija od bakterija, nježna, čista i bez ojeda, te da joj u pelenama bude što prijatnije.

Novopečeni roditelji često sa strahom pristupaju presvlačenju bebe i treba im prilično vremena dok uvježbaju kako da to obave brzo i spretno, a obično su na mukama i kako da prepoznaju kada je vrijeme za presvlačenje.

Tek rođene bebe presvlače se veoma često, obično u vrijeme svakog obroka, što znači da ćete joj u prvim nedjeljama mijenjati pelenu i po desetak puta dnevno.

Osim kada je to očigledno potrebno, tj. kad se dijete ukaki ili je pelena puna zbog mokrenja, poželjno je da ga presvučete prije nego što zaspi, poslije ustajanja i prije odlaska u šetnju.

Čak i kada pelena nije isprljana, novorođenče ne bi trebalo da je nosi duže od četiri sata.

Neki proizvođači pelene opremaju raznim dodacima čija je svrha da pomognu novopečenim roditeljima da lakše utvrde kada je vrijeme da se ona promijeni.

Presvlačenje bebe – nauka za nove roditelje

Mada djeluje komplikovano, presvlačenje bebe nije nikakva nauka. Potrebno je malo vremena da roditelji nauče da nježno okreću bebu, koja još ne drži stabilno glavu i vrat. U nedjeljama koje slijede presvlačenje će, umesto početnog stresa, postati prilika za maženje bebe i njeno opuštanje.

Kako najlakše presvući bebu?

Najprije je nježno skinite, a ako je prostorija dovoljno topla, obavezno je ostavite raspovijenu bar desetak minuta. Bebe vole da budu golišave, a i njihovoj koži prija da bude na vazduhu, te ukoliko ima nekih kožnih problema, vazduh će ubrzati zacjeljivanje.

Pelene koje stavljate djetetu moraju biti suve, zato ne bi trebalo da se čuvaju u prostoriji gdje ima puno vlage, na primjer u kupatilu.

Nježno podignite bebin donji dio leđa i guzu, i nakon što očistite svu nećistoću, podvucite čistu pelenu ispod i bebu spustite na nju.

Umotaj me nježno: Pelene za bebe i sve što želite znati o njima!

Ako koristite jednokratne, vjerovatno ćete u prvim mjesecima koristiti i široki povoj.

Roditelji često omaše veličinu pelena, uglavnom ne shvatajući da ju je dijete preraslo. Ako pelena često procuri, čak i kada nije previše puna, a pravilno je namještena, znak je da dijete možda nosi manji broj nego što mu treba.

Kad stavite pelenu i zakopčate, ako kažiprst slobodno prolazi između trbuščića i nje, znači da je dobro pričvršćena i da ima dovoljno prostora.

Ako korisite široki povoj, osim jednokratne pelene potrebno je da stavite presavijenu tetra pelenu (između nogu, kako bi ostale rastavljene), i takozvanu švedsku pelenu koja se obmotava i vezuje oko bebe.

Široki povoj, da ili ne?

Pedijatri i ortopedi nemaju jedinstven stav kada je u pitanju potreba za širokim povojem u prvim mjesecima života bebe. Iako u evropskim zemljama i Americi ova praksa odavno nije aktuelna, ljekari upozoravaju da je naše područje poznato po znatno višem procentu iščašenja kukova kod djece.

Zato jedan broj pedijatara, ortopeda i fizijatara sjavetuje da se u cilju preventive, odnosno boljeg razvijanja kukova, praktikuje široki povoj. Iako se nikakav poremećaj ili ozbiljniji problem neće izliječiti širokim povojem, od njega sasvim sigurno nema nikakve štete.

Pelene za bebe i pelenski osip – Kada nošenje pelena boli?

Uprkos svim mjerama predostrožnosti, neke bebe imaju osjetljiviju kožu, pa su podložnije pelenskom osipu, ali, u suštini, rijetko koji roditelj da ga nije bar jednom iskusio. Iako potpuno bezazlen, osip ih često uspaniči, jer koža zna da izgleda veoma loše.  

Razlog ojeda najčešće su bakterije ili gljivice koje se u vlažnoj sredini kroz koju ne cirkuliše vazduh previše namnože i dovedu do upale.

Promjene na koži mogu da budu različitog intenziteta, od laganog crvenila, preko svijetlocrvenog tačkastog osipa na guzi, polnim organima i donjem dijelu stomačića, pa sve do zadebljale kože prepune gnojnih prištića.

Od ogromne važnosti je pravilno i redovno presvlačenje bebe, kako bi nježna koža bila što manje u dodiru sa urinom i fekalijama. Uz to, koža bebe je nježna i praktično nema sopstvene zaštitne faktore, pa je veoma važno da se zaštiti odgovarajućim kremama.  

Umotaj me nježno: Pelene za bebe i sve što želite znati o njima! mamaklik mama klik

Na tržištu postoji veliki broj zaštitnih krema, kako onih koje deluju preventivno, tako i krema koje brzo i efikasno liječe nastala oštećenja. Osim toga, pelensku regiju treba što češće čistiti običnom toplom vodom ali izbjegavati brisanje bolnih područja i ostavljati ih da se suše na vazduhu.

U pojedinim slučajevima pelenski osip je nešto više od iritacije mokraćom, stolicom ili trenjem. Tada je neophodno, pored pravilne njege, i davanje određene terapije.

Pelene za bebe i ojed – Obavezno treba konsultovati ljekara kada se:

  • Osip pojavi kod bebe mlađe od 40 dana
  • Uz osip jave čirevi, gnojni prištevi ili kraste
  • Osip prati povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi…
  • Osip širi izvan pelenske regije – uključujući kosu, lice ili ruke
  • Uprkos liječenju stanje ne popravlja ni nakon dva-tri dana

Jednokratne pelene za bebe ili pelene za višekratnu upotrebu – Koje odabrati?

Koje će pelene roditelji koristiti, stvar je izbora. Oni se opredjeljuju prema faktorima koji su njima bitni, a na umu treba da imaju i sljedeće:  

Pelene za jednokratnu upotrebu – Prednosti i mane:

Ako razmišljate o korišćenju pelena za jednokratnu upotebu, ovo su faktori koji im idu u prilog:

  • Njihovo korišćenje je lakše  – upotrebite ih i bacite
  • Nema nikakvog pranja – štedite vrijeme, struju, prašak.
  • Bebina koža je duže suva.
  • Komfornije je putovati, ići u goste, kod ljekara.

Ipak, postoje i faktori koji ne idu u prilog jednokratnih pelena:

  • Cijena – izračunajte koliko pelena trošite dnevno, mjesečno, godišnje i koliko vam novca na to ode. Ako pokušavate da uštedite rjeđim presvlačenjem (dok se pelena ne napuni), stvarate rizik od urinarne infekcije.
  • Grijanje – mnogi pedijatara će reći da je u peleni punoj mokraće povišena temperatura koja pogoduje razvoju bakterija, a i nepovoljno utiče na razvoj testisa muške odojčadi.
  • “Suva” bebina guza odlaže navikavanje na nošu.

Višekratne, platnene pelene za bebe – Prednosti i mane:

Prednosti višekratnih pelena za bebe:

  • Cijena. Na samom početku kupićete 60-80 pelena, dvadesetak švedskih, nekoliko zaštitnih gumenih gaćica. Kada sve to saberete i dodate struju i prašak, nije ni blizu cijene jednokratnih pelena.
  • Pamuk ili bambus prijaju bebi jer su prirodni materijali.
  • Djeca se lakše navikavaju na nošu jer su svjesna kada su mokrila.
  • Trenutno se upija i najtečnija stolica.
  • Ekološke su, mogu se koristiti za više generacija.

Ali i te pelene imaju mane:

  • Pranje, sušenje i peglanje dodatna su obaveza i oduzimaju vrijeme.
  • Stolicu morate odmah ukloniti, a pelene potopiti – da ne bi ostale fleke.
  • Neophodno je još češće presvlačenje.
  • Ove pelene su nezgodne za odlaganje ako niste kod kuće.

Ako ste se odlučili, ili razmišljate o povijanju bebe u platnene pelene, evo nekih korisnih savjeta i preporuka:

  • Potrebno vam je oko 60-80 pelena, najbolje da ih kupite pred porođaj, operete i ispeglate (ili da to neko uradi dok ste vi u porodilištu) kako bi sve bilo spremno kada dođete kući.
  • Potrebno vam je oko 20 švedskih pelena – nemojte ih prati sve odjednom, kada ih kupite, mogu vam se upetljati trakice – podijelite u bar dve ture pomješano sa tetra pelenama.
  • Kupite nekoliko nepromočivih gumenih gaćica i uvijek imajte jedne u rezervi.
  • Spremite posudu s poklopcem (neka vrsta kutije ili kante) u kojoj ćete napraviti blag rastvor sirćeta pa u to potopite pelene do pranja. (Prljave pelene isperite vodom pa potopite, podrazumijeva se da ćete prvo odstraniti sadržaj ako je beba imala stolicu). Sirće dezinfikuje i uklanja neprijatne mirise.
  • Perite pelene odvojeno od vašeg veša, na programu visoke temperature. Mašinu ćete pelenama napuniti vjerovatno svako drugo veče.
  • Peglanje se smatra obaveznim bar u prva dva mjeseca, nakon čega sami odlučite kako ćete nastaviti (pošto se obično koriste dvije pelene za jedno presvlačenje, ako nemate vremena da sve ispeglate, neka ispeglana ide do kože, a preko nje stavite nepeglanu). Kada idete kod ljekara ili u goste, možete koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, da ne biste nosili gomilu mokrih, iskorišćenih.

Ako ste se za platnene pelene odlučili zbog pelenskog osipa, možete ih kombinovati sa jednokratnim. Jednokratnu pelenu možete koristiti spolja, kao zaštitne gaćice, a do deteta, uz redovno mijenjanje, stavljati platnenu.

U Aksu po pelene i kozmetiku za njegu beba

Dragi roditelji, u Aksi, omiljenoj dječijoj radnji, u ponudi se nalazi veliki izbor pelena za jednokratnu i višekratnu upotrebu. Takođe, u ponudi je i veliki izbor preparata za njegu osjetljive bebine kože, kupke, šamponi, sapuni, puderi, kreme…

Obučeni prodavci pomoći će vam pri izboru i dati korisne savete.

Čekamo vas u Aksi, na drugom spratu Tržnice u Banjaluci, te u Sarajevu, na Stupu kod TC Bingo. Radimo svih sedam dana u nedjelji.

Umotaj me nježno: Pelene za bebe i sve što želite znati o njima mamaklik aksaMamaKlik.com

STOLICA KOD BEBA: Zavirili smo u bebinu kaku i evo šta nam govori sadržaj bebinih pelena!

Gosti u babinama: Tipovi ljudi koji će vas sigurno dovesti do ‘ludila’

Siguran položaj za spavanje beba – Preporuka ljekara za bezbjedan san

Može i bez stresa: 8 savjeta za KUPANJE u kojem će dijete uživati