Začepljen nosić

ZAČEPLJEN NOSIĆ SMETA SVAKOJ BEBI, TADA IMATE UPLAKANO, NERVOZNO DIJETE KOJE NE MOŽE NORMALNO DA SPAVA NI DA JEDE.

Šta je uzrok i karakteristika začepljenog nosa

Jedan od najčešćih uzroka začepljenosti nosa bebe su virusne ili bakterijske infekcije. Virusi najčešće napadaju nježni bebin disajni sistem a prenose se kontaktom sa drugima. Bebin imunitet nije dovoljno razvijen pa je podložna prehladama i curenju nosa. Nedovoljna vlažnost prostorije u kojoj beba boravi takođe može biti jedan od uzroka začepljenog nosa. Ukoliko u zimskom periodu vazduh isušuje grijanje, potrebno je na radijatore okačiti posude sa vodom, a ako je grijanje podno, veliku posudu sa prokuhanom vodom i kamilicom staviti na pod da vlaži vazduh. Ovo jako blagotvorno djeluje na disajne puteve. Često provjetravanje prostorija je neophodno za zdravlje djeteta. Boravak na svježem i čistom vazduhu, kao i boravak na planini ili moru, zavisno od godišnjeg doba, puno pomažu.
Beba sa začešljenim nosićem ima naglašene probleme sa disanjem a može imati bistar i vodenast sekret iz nosa. Ovo stvara nervozu i razdražljivost jer remeti san i ishranu. Komplikacije, odnosno dugotrajna začepljenost nosića za posljedicu može imati bolove u predjelu srednjeg uha bez zapaljenja a usljed pritiska. Gore od toga jeste zapaljenje srednjeg uha i to stanje utvrđuje ljekar specijalista pregledom otoskopom. Beba tada jako slabo spava, jede i plačem reaguje na bol i neugodu.

Kako odčepiti i očistiti nosić

Nosić bebe treba čistiti uvijek prije obroka. Kod malih beba poželjno je nosić čistiti fiziološkim rastvorom (NaCl 0,9%) koji možete kupiti u svakoj apoteci. Za malo veću djecu pogodan je i sprej na bazi morske vode. Nosić se ispira ubrizgavanjem 1 ml fiziološke u jednu pa u drugu nozdrvu dok je bebina glava okrenuta na stranu. Kod veće djece jedan roditelj može u naručju držati dijete, okrenuto od sebe i držati mu ruke, dok drugi ubrizga rastvor u nozdrve. Sekret se izvlači i pumpicama koje mogu biti sa nastavkom u obliku balona ili onim sa nastavkom za usisivač. Koliko god sekreta da izvučete olakšaćete disanje bebi. Veća djeca mogu koristiti i inhalacije. Treba biti jako strpljiv i pažljiv, jer je djetetu dovoljno teško što ne može normalno disati a pri tom mu se čisti nosić.

Kapi za nos

Upotreba kapi za nos se preporučuje nakon propisivanja od strane ljekara. Kapi se stavljaju samo četiri ili pet dana najviše. Poželjno je koristiti kapaljku za preciznu aplikaciju kapi u nosić. Glava treba biti savijena unazad, odnosno potrebno je da beba gleda prema gore.
Pokušajte što prije odčepiti nosić bebi da ne bi došlo do neželjenih komplikacija.