Mali mamin sajam

Babinje je vrijeme koje počinje završetkom trećeg porođajnog doba i traje do kraja šeste postporođajne nedjelje. Ovo je vrlo osjetljiv period za porodilju u kojem se organizam priprema za potpunu involuciju (vraćanje u stanje prije porođaja) genitalnih organa, oporavlja se od stresa, uspostavlja se laktacija (dojenje) te se stvara posebna psihička veza sa novorođenčetom. Period babinja je izuzetno težak jer nosi pored fizičkih i niz psihičkih promjena sa kojima se majke po prvi put susreću.  U prvim danima nakon poroda od izuzetne je važnosti podrška majkama jer one prolaze kroz period tzv. “baby blues-a” u kome se smijenjuju periodi plača i smijeha, radosti i nervoze, ushićenosti i straha. Sve ovo je čini vrlo nesigurnom i sputava u obavljanju velikog broja aktivnosti koje nameće majčinstvo. Zato su ponekad dovoljne samo riječi podrške porodilje sa kojom dijelite sobu , muža, majke ili neke druge bliske osobe kojoj vjerujete. Ukoliko  ovo stanje  napreduje i ne reaguje se na vrijeme, moguće je da porodilja doživi period postporođajne depresije, koja se može javiti i šest mjeseci kasnije.  Savjeti koje majke dobijaju, bilo kada i bilo gdje, u periodu odrastanja njihove bebe, često mogu biti zbunjujući jer se većina njih zasniva na onim, dobro poznatim konstatacijama “kako sam ja” i “ šta tebi fali”. Najčešće se to čuje kada je riječ o dojenju ili kasnije, uvođenju čvrste hrane, vakcinisanju, nicanju zubića, prohodavanju i sl. Zato su podrška, druženja, kružoci i radionice sa stručnim licima, kao i mamama koje žele podijeliti svoja iskustva od velikog značaja!

“Mali mamin sajam” je osmišljen kao interaktivna radionica na kojoj neće biti određena tema za razgovor nego ćemo to prepustiti vama i vašim željama

Želimo da razgovaramo o svemu sa vama, od vaših prvih dana nakon poroda pa do perioda u kojem ste sada, šta vam je najviše smetalo, da li ste i kako riješili te situacije, koje faze bebinog ili dječijeg odrastanja su vam bile najteže a kojih se sa radošću sjećate?  Želimo da podijelite svoja iskustva sa nama i da pomognemo jedni drugima. Takođe, ova radionica ima i humanitarni karakter te vas molimo da donesete odjeću vaših bebica ili starije djece (nije bitan uzrast niti pol) koja im više nije potrebna. Ukoliko želite, odjeću možete razmijeniti međusobno ili ih pokloniti udruženjima ili institucijama sa socijalnim potrebama sa kojima sarađujemo.

Drage mamice, pozivamo vas u petak, 11.8.2017. u 18h da dodjete u našu školicu i podržite novu, interaktivnu i humanitarnu radionicu “Mali mamin sajam”. Prijave u inbox ili putem tel.065915979 su obavezne! Vaša Radosnica, za korak ispred ostalih!