Zdravi slatkiši za djecu umjesto industrijskih proizvoda (Recepti!)

Zdravi slatkiši za djecu – recepti!

Danas, kada je sve dostupno a najviše nezdrava hrana koja nas okružuje na svakom koraku, treba biti pažljiv i napraviti pravi izbor kada je ishrana djece u pitanju.

Pravilna ishrana omogućava našim mališanima da budu zdravi i uspješni kada porastu. Sa druge strane, izlaganje slatkišima, grickalicama i lošoj hrani od malih nogu, dovodi do različitih zdravstvenih problema poput dijabetesa i gojaznosti, lošeg imuniteta, problema sa ekcemima, alergijama…

Mi kao roditelji, treba da budemo i super detektivi, da detaljno čitamo deklaracije, da ih proučavamo i da znamo njihovo značenje.

opasni emulgatori E brojevi spisak lista mamaklik.com

Cilj nam je da vam predstavimo zdrave zamjene za industrijske slatkiše i podstaknemo na promjene u navikama radi zdravije ishrane.

U prvom dijelu bavićemo se zdravim zamjenama za loše slatkiše, kremićima, frapeom i jogurtom, čokoladom i sladoledima, koje mališani ali i roditelji mogu da jedu sa zadovoljstvom.

Djeca uče po modelu, što znači da nas posmatraju i prate kako se mi ponašamo. Navike koje imamo mi, djeca u većini slučajeva usvoje.

Zajedno mijenjajući navike čuvamo najdragoceniju stvar koju imamo – zdravlje!

Mališani će u početku možda imati onaj pogled čuđenja (mama nije to “kremić”!), ali budite uporni i maštoviti. A sjajna vest je da im neće trebati puno da promijene navike, jer – naše zamjene su još ukusnije.

Kupovni kremići vs. domaći kremići

Vjerovatno najomiljeniji slatkiš mališana. Najslađi dodatak za filovanje palačinki, ali i ostalih poslastica.

Međutim, kupljeni kremići sadrže puno sastojaka koji nisu zdravi za naše mališane!

Često na ambalaži piše jedno, a zapravo je u sastavu nešto sasvim drugo. To je česta pojava kod proizvda koji žele da sakriju pravi procenat sastojaka.

Provjerom i analizama došlo se do saznanja da navedeni procenat šećera, lješnika, kakaa i ulja nije onoliki koliko je napisano.

Šta je to loše u kremićima?

Palmino ulje, koje je osnova kremića, sadrži zasićene masti koje nisu zdrave, dovode do porasta holesterola, teško djeluje na probavni sistem i može štetiti bubrezima i jetri.

Mlijeko u prahu je jeftinije i često se dodaje u smjesu za pripremu krema. Pretvaranjem običnog mlijeka u mlijeko u prahu dolazi do stvaranja oksidativnog holesterola, što predstavlja faktor rizika za zdravlje.

Različiti emulgatori, vanilin šećer i veća količina dodatog bijelog šećera i drugih zaslađivača, još su neki od sastojaka koji utiču na loš kvalitet poslastice koju djeca obožavaju.

Naš prijedlog – zdrav kremić

Malci podjednako mogu da uživaju u ukusu našeg kremića, ali i da osjete dobru energiju i benefite iz namirnica koje ćete koristiti u pripremi.

Naš kremić u stvari i nema ime, jer svako voli da ga zove na svoj način. Kod nas se često zove „klemić“ jer ne znamo slovo R a jako ga volimo. 🙂

Recept:

  • ½ Avokada
  • 1-2 banane (zrelije)
  • Šaka mljevenih lješnika i badema (po želji i ukusu)
  • Supena kašika mljevenog rogača (po ukusu mogu i dve kašike)

Sve sastojke pomiješati, izblendirati i napraviti kremastu smjesu. Poslužiti samostalno ili dodati palačinkama, filovima…

Zašto je ovaj slatkiš zdrav?

Avokado: Sadrži mnogo vitamina C i B grupe. Jača imunitet mališana i povećava im energiju.

Banana: Osim što je omiljeno voće mališana, obiluje vitamima i mineralima. Kalijum je glavni mineral u bananama koji obezbjeđuje pravilan rast i razvoj ćelija kod mališana.

Orašasti plodovi: Sadrže veliki procenat zdravih zasićenih masnoća. Sjajan su izvor vitamina i minerala koji jačaju zube i poboljšavaju imunitet.

Rogač je bogat rastvorljivim biljnim vlaknima koje utiču na varenje i pravilan rad cijreva. Sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, kao i visok nivo tanina koji je odličan antioksidans.

Mliječna čokolada vs. domaće praline

Kupovna mliječna čokolada sadrži zasićene masti koje utiču na nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida u krvi.

Benefiti inače zdravog kakaoa su umanjene u mliječnoj čokoladi, prisustvom mlijeka i velike količine šećera.

Kakao iskombinovan sa ovim sastojcima sprječava apsorpciju kalcijuma, što je u periodu razvoja djeteta loše.

Gorak ukus porijeklom iz teobromina, razlog je što se čokoladi dodaje mnogooo šećera kako bi se on sakrio. Velika količina šećera i drugih štetnih sastojaka prisutnih u mliječnoj čokoladi, utiče na gojaznost kod djece.

Prilikom dobijanja kakaoa, može doći do kontaminacije, zagađenja i stvaranja aflatoksina, pa neki mališani mogu reagovati alergijskom reakcijom na čokoladu.

Unos veće količine čokolade može dovesti do nesanice, smanjene koncentracije (zbog velike količine šećera), anksioznosti, glavobolje, ali isto tako i do noćnog mokrenja kod djece, zbog teobromina.

Naš prijedlog – domaće praline:

Ovaj recept mališani mnogo vole. Izuzetno je lak da se napravi, a poslasticu rado jedu i mama i tata.

Recept:

  • 125-150 gr. putera ili kokosovog ulja (možete koristiti i kakao puter, u tom slučaju ide manja količina)
  • Dva šake lješnika i badema (sameljite)
  • 3 velike kašike rogača i kakaoa (rogača neka bude više da gorčina iz kakaoa ne bi preovladala)
  • Po želji dodajte srž vanilinog štapića, ili malo lavande ili đumbira u prahu.

Istopite puter, sameljite bademe i lješnike i spojite sve sastojke. Smjesa treba da bude rjeđa (gustine kao istopljena crna čokolada). Kašikom sipajte u male silikonske kalupe i stavite u frižider da se stegne.

Zašto je ovaj slatkiš zdrav?

Nema dodatog šećera, a sladak je! Može biti u različitim oblicima koji će privući mališane. Može biti “ukrašen” raznim dodacima poput mljevenih orašastih plodova, kokosa, začina…

Sadrži zdrave masnoće iz orašastih plodova, vitamine i minerale i esencijalne amino kiseline. Rogač je bogat antioksidantima koji pospješuju imunitet.

Voćni jogurt

Voćni jogurti sarži skrob, što je svakako loša kombinacija (kombinovanje proteina i ugljenih hidrata), uslijed čega dolazi do nadimanja i težine u stomaku. Sarži previše šećera, zapravo, jeftin fruktozno-kukuruzni skrob, koji podiže visceralne masti, vodi ka dijabetesu i gojaznosti.

Upravo ovaj šećer dovodi do efekta „još“, gde poslije jedne porcije ne možemo da se zaustavimo i želimo još jednu.

Naši prijedlozi:

Frape od malina

Recept:

  • čaša domaćeg bademovog mlijeka
  • kašika mljevenog badema
  • kašika kokosovih mljevenih ljuspica
  • nekoliko malina ili drugog bobičastog voća po želji
  • izblendirajte i poslužite!

Domaći voćni jogurt:

Njami!

Sladoled – kupovni vs. domaći

Nema djeteta koje ne voli sladoled, ali moramo biti izuzetno pažljivi jer se u njemu krije dosta štetnih sastojaka.

Industrijski sladoled sadrži karagenan E407, opasan aditiv koji čini smjesu homogenom i daje joj gustinu. Ovaj aditiv povezuju sa dijabetesom, pojavom upalnih procesa, kancerom debelog crijeva.

Sladoled sadrži zasićene masti, holesterol i mnogo šećera. Kombinacija mleka, šećera i masnoća u sladoledu još jedan su razlog da se opredijelite za domaći sladoled.

Kravlje mlijeko moderna medicina ne smatra ljudskom hranom. Sve više možete čuti savjete pedijatara i nutricionista da se kravlje mlijeko izbjegava, jer čovjek ne posjeduje enzime koji vare bjelančevine iz mlijeka, te se one talože u organizmu kao otpadni produkt. Mlijeko može da pokrene i niz alergijskih reakcija poput ekcema, astme, sinuzitisa, curenja nosa…

Naš prijedlog – domaći sladoled

Ima više načina i vrsta sladoleda koje možete napraviti. Sa pavlakom i voćem ili samo sorbe sa voćem.

Možete uzeti i zamrznuti miks voća, izblendirati i staviti u modlice za sladolede ili u uske zip-kesice za čuvanje sladoleda.

Možete se igrati, koristiti sezonsko voće, stavljati krupnije komade, začinsko bilje…

Zašto je ovaj slatkiš zdrav?

Nema aditiva koji štete zdravlju. Ne sadrže zaslađivače, emulgatore, pojačivače ukusa…

Još ako je voće iz bakine, dekine ili mamine bašte – pa mališan će biti najsrećniji na svijetu ako bude sam ubrao i pomogao u pripremi njegove omiljene poslastice.

Izvor: mojprvizalogaj.rs

https://www.mamaklik.com/2017/08/15/moj-prvi-zalogaj-zdravi-slatkisi-umjesto-industrijskih-proizvoda-2-recepti/