Izbor kućnog ljubimca

KAD SE ODLUČITE DA NABAVITE KUĆNOG LJUBIMCA TREBA DA SE KONSULTUJETE SA PARTNEROM ILI SA DJECOM UKOLIKO SU VEĆA. TAKOĐE JE NEOPHODAN SAVJET VETERINARA KOJEM ĆETE SVAKAKO POVJERITI DIO BRIGE OKO LJUBIMCA A ON ĆE VAS SVAKAKO POSAVJETOVATI KAKO SE PRAVILNO I DOBRO BRINUTI ZA LJUBIMCA, KAKVE SU MU NAVIKE I KOLIKO VREMENA JE POTREBNO DA MU POSVETITE.

Donosimo vam samo nekoliko osnovnih karakteristika nekih kućnih ljubimaca i informacije šta vam je potrebno.

RIBICE

Ribice kao kućni ljubimci su najviše zastupljeni kod djece mlađe od 10 godina. Za ribice vam je potreban akvarijum, biljke, hrana, dodatni pribor i oprema uz akvarijum ukoliko je veliki. Kako ćete izabrati akvarijum, koliko ribica ćete imati, koliko uopšte vremena imate na raspolaganju za brigu i koju hranu da koristite najbrže ćete saznati u specijalnim prodavnicama koje se bave prodajom. Ribice zahtijevaju prostor, vodu sa određenim procentima takozvanih dobrih bakterija, suhu hranu, odnosno listiće o čemu će vas prodavač informisati.

HRČAK

Za hrčka kao kućnog ljubimca potreban vam je kućica, odnosno kavez, hranilica, pojilica, igračke… U prodavnici će vas informisati o dužini životnog vijeka koji je najčešće 2-3 godine, o kvalitetu krzna, o temperamentu životinje i svim ostalim pojedinostima. U slučaju zdravstvenih problema takođe je potreban savjet veterinara. Hrčak kao kućni ljubimac je više poželjan u porodici sa većom djecom.

PTICA

Za pticu su potrebni prostrani kavez, prečkice, ljestvice, hranilice i pojilice, kamen za brušenje kljuna, hrana… Ptice vole društvo i treba paziti da mjesto na kojem je kavez bude van propuha, izvora toplote, da nije direktno izloženo suncu i sl. Možete nabaviti čak i pijesak za dno kaveza a sve informacije ćete dobiti na mjestu prodaje.

PAS

Prilikom nabavke psa prvo se morate raspitati o karakteristikama i životnom vijeku pasmine koju želite. Pas kao kućni ljubimac zahtijeva dosta angažovanja oko šetnje, čišćenja, hranjenja, njege i brige o zdravlju. Razmislite koja vrsta je pogodna za uzrast vašeg djeteta. Takođe je bitna pravilna dresura psa pa prilikom dresure i dijete ukoliko ima dovoljno godina može da se uključi zajedno sa roditeljem. Redovni odlasci veterinaru se podrazumijevaju. Pas mora imati svoje mjesto za boravak i vršenje nužde a boravak sa djecom ne bi trebao nikad biti bez nadzora odraslih, pogotovo ako je kućni ljubimac tek došao u kuću i ako je dijete manjeg uzrasta.

MAČKA

Kao i kod pasa roditeljski nadzor je potreban. Za držanje mačke kao kućnog ljubimca potreban je redovan posjet veterinaru bez obzira što se mačke ubrajaju u čiste životinje. Specifične su i po tome što se igraju i maze kad one to žele. Potrebno im je obezbijediti prostor gdje spavaju, posudu sa pijeskom za obavljanje nužde a životni vijek im je dug, čak i do 17 godina za neke vrste. Postoje neke vrste bolesti koje se prenose sa životinja na ljude tako da je potrebno redovno vakcinisanje i čišćenje. Ishrana treba biti raznovrsna.