Nakon igrice “Plavi kit” upozorava se na morbidne SMS poruke

Nakon igrice “Plavi kit”, putem SMS poruka ovih dana širi se nekoliko verzija zastrašujućih priča koje uznemiravaju djecu.

Sadržaj SMS-a čini poruka mrtvog djeteta koje vrlo morbidno opisuje kako su ga brutalno ubili, ko ga je ubio, i upozorava primaoca poruke da će biti ubijen na isti način čim zaspe tu noć, ako je ne proslijedi na brojeve najmanje 15 prijatelja, navodi se u upozorenju roditeljima Psihološkog centra “Sensum” iz Livna.

“Molimo Vas da obratite pažnju i pridate važnost ovome. Kontrolišite poruke koje vaše djeca primaju i šalju i razgovarajte s djecom o tome. Objasnite djeci da ih niko neće doći ubiti ako ne šire te poruke, da je cilj samo zaplašiti ih, ali da to nije smiješno ni zabavno i da ne smiju svojim prijateljima prosleđivati nikakve slične poruke. Ovi lanci su jako morbidni i bitno je da reagujete jer se šire nevjerovatnom brzinom”, navodi se u apelu koji je i putem društvene mreže “Fejsbuk” uputio Psihološki centar “Sensum”.

Prije par mjeseci javnost u BiH upozorena je i na pojavu video igre “Plavi kit” koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo.

Policija je apelovala na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom to odmah prijave policiji.

Tehnika je danas sveprisutna i neizbiježna, ali koliko je dobro da je tako lako dostupna djeci? Naučite svoje mališane kako da koriste kompjutersku opremu i pametne telefone, i kontrolišite sadržaje koji su im dostupni. Više o ovoj temi možete pročitati u tekstu Tehnološki napredak i djeca.

Izvor: banjalucanke.com