Kiddle – novi pretraživač sa kojim će djeca biti sigurna na internetu

Nedavno pokrenuti pretraživač Kiddle donosi olakšanje svim roditeljima i obećava da će čuvati djecu na internetu.

Sa novim web pretraživačem djeca više neće moći da dođu do neprimjerenih sadržaja i recimo gledaju twerk umjesto crtanih filmova!

Ako ste ikad provjeravali istoriju pretraživanja uređaja koje vaše dijete koristi i pronašli neprimjerene stavke poput naziva polnih organa ili neprilagođenih video-klipova, ovo su sjajne vijesti za vas!

Ova tražilica za djecu eliminiše mogućnost da se vaše dijete spotakne o video za odrasle, dok ste vi previše zauzeti kuhanjem ručka i ne obraćate pažnju na sadržaje koje mališani gledaju!

Kiddle, potaknut Google sigurnosnim pretraživanjem, ali ne i u njihovom vlasništvu, izgleda baš nalik na Google, ali uključuje i neke slatke dječje dodatke. Umjesto poznate bijele pozadine, Kiddle prikazuje zabavan interfejs sa prilagođenom alatnom trakom i robotom u blizini trake za pretraživanje.

Prema Tech Timesu, Kiddle nudi rezultate pretraživanja koje su ručno odabrali urednici kako bi se osigurao pristup prijateljskim sajtovima za djecu. Prva tri rezultata uvijek će biti ona koja su po izboru urednika, dakle mjesta koja su sigurna za mališane. Ostali rezultati biće filtrirani na takav način kako bi se izbjeglo da djeca nalete na bilo šta neprikladno.

Kiddle obećava da će vaše dijete biti sigurno prilikom surfanja. Zapisnici se brišu svaka 24 časa, a Kiddle ne prikuplja nikakve lične podatke. Sigurni sadržaji su testirani na temelju nekoliko neugodnih ključnih riječi koje bi djeca mogla pokušati pretražiti, i Kiddle se pokazao kao izvrstan čuvar.

Pretraživanja škakljivih riječi aktivirala su ljutitog robota koji je svakom djetetu naredio da se vrati natrag i pokuša ponovo. Kiddle izgleda kao sigurna alternativa za Google, kada je riječ o djeci i njihovoj bezbijednosti.

Recimo da vaše dijete želi saznati više o Justin Bieberu, ali biste radije da preskoči fotografije novijeg datuma – Kiddle će prikazivati samo odabrane, filtrirane sadržaje koji se tiču ovog izvođača.

Moramo prihvatiti da naša djeca u digitalnoj eri koriste kompjutere znatno ranije i češće nego što smo ih mi koristili. Internet je dobra stvarčica za istraživanje pametnih sadržaja, za napredak u školi i učenju, za komuniciranje sa vršnjacima.

Koliko god želimo vjerovati djeci, postoje određene stvari koje je najbolje ne prepuštati slučaju. Čak i najbolji roditeljski nadzor nije spriječio da djeca dođu u dodir sa sadržajima koji nisu za njihove oči. Srećom, tehnologija se razvija i u korist djece i nudi mogućnosti da pokušamo da ih zaštitimo.

Izvor: www.scarymommy.com