Djeci sa autizmom obezbijediti asistente za nastavu

Članovi Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti”, saradnici, prijatelji i volonteri danas su, povodom Svjetskog dana autizma i deset godina rada asocijacije, poručili sa banjalučkog Trga Krajine da je neophodno izdvojiti više sredstava kako bi svako dijete sa autizmom imalo asistenta u nastavi.

Generalna skupština UN ustanovila je 2. april kao Međunarodni dan autizma kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se najčešće razvije kod djece u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života.

Predsjednik Udruženja Mirjana Kojić rekla je da se članovi ovog udruženja tradicionalno okupljaju povodom Svjetskog dana autizma kako bi skrenuli pažnju na problematiku ovih porodica, ali ujedno da pokažu i napredak postignut za godinu dana, prenosi Srna.

Kojićeva je izjavila novinarima da je Dnevni centar za autizam u Banjaluci postao svakodnevica, te da u Centru pokušavaju proširiti aktivnosti, ističući da im se obraća sve više porodica.

Ona je istakla da se aktivnosti kreću ka organizovanju “zaštićenog stanovanja” u kući, gdje bi lica sa autizmom boravila duže, a roditelji mogli da se odmore.

“Skrećemo pažnju na ranu intervenciju, gdje se roditelji, kada dobiju dijagnozu, i dalje suočavaju sa problemom kome da se obrate. Možda bi trebalo više da porodični ljekar zna put kojim treba da krenu”, navela je Kojićeva.

Ona kaže da kada djeca sa autizmom krenu u školu, počinju problemi asistenta u nastavi, te da Udruženje izlazi u susret roditeljima i naglašava da se problemi pojavljuju od slučaja do slučaja.

Kojićeva je dodala da je potrebno iz budžeta Republike Srpske izdvojiti više sredstava za asistente u nastavi i dnevne centre za zbrinjavanje.

“Udruženje u Banjaluci trenuto radi sa 30 djece, dok je u dnevnom centru šest odraslih”, rekla je Kojićeva i dodala da od prošle godine Udruženje ima status udruženja od javnog interesa i da se više ljudi obraća i iz drugih opština Srpske, te da se radi na uvezivanju i radu na terenu.

Asistent u nastavi Branka Baljak rekla je novinarima da trenutno radi u banjalučkoj Osnovnoj školi “Miloš Crnjanski” sa dječakom sa autizmom koji pohađa četvrti razred.

Ona je istakla da se radi po redovnom planu i programu, što je teže, naglasivši da je naveći problem što mnogo djece sa autizmom ne može da dobije asistente u nastavi, jer, kako je rekla, nema sredstava.

“Takvoj djeci su potrebni asistenti jer je nemoguće da bez njih nešto nauče. Država se mora pobrinuti da svako dijete dobije asistenta”, poručila je Baljkova.

Član Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti”, dvadesetdvogodišnji Aleksandar Rodić, koji se bavi programiranjem, kaže da bi mu bolje bilo da živi u inostranstvu i da bi tamo bio srećniji.

Vesna Pavlović iz Teslića, majka devetogodišnjeg Dušana, učenika četvrtog razreda sa potvrđenim Aspergerovim sindromom, istakla je potrebu podizanja svijesti o djeci sa autizmom, ističući da je njima potrebno samo malo razumijevanja i da se shvati da ta djeca vide svijet drugačijim očima.

Najveći problem je obrazovanje i veoma malo se zna o problemima djece sa autizmom. Veoma je malo stručnog kadra i najviše bi trebalo uraditi na tom polju. U Tesliću konkretno nemamo defektologa, a to su ključne osobe koje su nam potrebne u svemu ovome”, rekla je Pavlovićeva.

Ona je dodala da će Dušanu od naredne godine biti potreban asistent u nastavi, ističući da se on ne može pisano izražavati, ali da je sa laptopom postignuto poboljšanje pri pisanju.

“Sa matematikom ima problema, neke segmente shvata, neke ne, negdje treba više posvetiti pažnje, negdje manje”, kaže Pavlovićeva i naglašava da manje sredine u Srpskoj ne raspolažu adekvatnim kadrom, na čijoj bi se edukaciji najviše trebalo raditi.

Na taj način bi, kako je rekla, bio olakšan život roditeljima, a najviše djeci.

Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” dijelilo je danas građanima promotivni materijal i plave balone koje su u podne pustili u nebo i tako se pridružili akciji koja se na sličan način organizuje širom svijeta.

Srna.rs