Blog mame “Momsters”: Stopala

Image by _momsters_

Dobar dan, my Momsters family! 👭👭👭

Kako su praznici lepi dani, kada je sve mirnije, ispunjeno porodicom, prijateljima i mirisom kolača 😀 Mi danas nastavljamo sa novim i pretposlednjim delom naše serije postova, na temu “ČULA” naše dece. Današnji se zove “STOPALA” čiji je podnaslov “BOSONOGI! BOSI! BOSI!”

👣Stopala naše bebe, kao i naša, imaju neravnopravan tretman samim svojim imenom jer ih ono čini različitim od “ruku” mada po svemu sudeći one to zapravo jesu. Trebalo bi ih nazvati “trećom i četvrtom rukom”.

Kao što sam vam u prvom postu na ovu temu pisala o Srećnom Homunkulusu, ogroman deo mozga posvećen je ovim neverovatno senzitivnim delovima našeg tela. Zašto? Zato što stopala obezbedjuju neverovatne, raznovrsne i sofsticirane podatke.

Stopala naše bebe prosledjuju milione i milione informacija, prikupljenih u majušnim senzorima, koje šalju mozgu i koje se tiču podloge po kojoj se kreću. Ono što je neverovatno to je da naša stopala, kao i ruke, mogu u mikrosekundi da odrede razliku izmedju životinjskog, biljnog ili mineralnog porekla i da odrede da li je nešto jestivo ili ne.

👣Stopala našeg deteta su njegovo osnovno prevozno sredstvo. I hodanje, na najbolji način aktivira sve grupe mišićnog sistema. Kada dete stoji boso, tabani čine milione matematičkih i geometrijskih proračuna, analizirajući svaki deo podloge na kojoj su (pomislite samo šta sve moraju da iskakalkulišu kada se nalaze na šljunku!)

Te poruke se istovremeno šalju ka mozgu i tako, i najmanji mišić dobija munjevitu informaciju koja mu dozvoljava da detetovo telo zadrži u ispravnom i stabilnom položaju.

Dobar položaj tela omogućava pravilan rad unutrašnjih organa, bolju cirkulaciju kao i slobodniju upotrebu udova.

👣Da bi temeljno radio svoj posao, svaki donji deo noge satkan je na osnovi velikog broja gipkih, a čvrstih kostiju koje omogućavaju bebi da stoji uspravno. Broj ovih koščica čini čak 30% broja svih kostiju u ljudskom telu!

ako je uvideti da je priroda kroz evoluciju dizajnirala daleko najkompleksniju strukturu kostiju i mesa u telu baš u toj oblasti. Neophodna je sloboda stopala i njihovih pokreta da bi se ovaj složeni sistem razvijao.

Autorka: Sara Oster Rokvić (Momsters)

Za još sjajnih tekstova zapratite njen online kutak za mame na instagramu @_MOMSTERS_