Roboti u osnovnim školama u BiH – prijavite se danas do 16h!

Grupacija “SPARK” donacijom 500 robota i pokretanjem “SPARKreators” lige uvodi robotiku među osnovnoškolce. Škole, koje žele da dobiju robota, besplatnu obuku i takmiče se u robotici, mogu da se prijave danas,08.02.2017.god do 16 časova.

“Potrebno je samo da se prijave na internet stranicu spark.ba. Po jedan nastavnik, bibliotekar, bilo ko, ko želi da se uključi dobiće besplatnu edukaciju, škole će dobiti besplatne robote i stećiće pravo da se takmiče u “Sparkkreators” ligi, poručuju iz Exit  Centra Banja Luka.

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja đaka iz oblasti robotike, automatike i programiranja. Projekat je dobio i podršku Ministarstva prosvjete RS.

Za sada se prijavilo 276 škola iz cijele BiH, ali samo 81 iz RS.

“Ovu akciju je pokrenuo je pokrenuo IRIM u Hrvatskoj i Srbiji. U Srbiji se zove Bitka za znanje i zaista je sjajan, ima veliki odziv. Ovdje kao što sam rekla organizuje Spark i Exit Centar iz Banjaluke”, ističu iz Exit Centra Banjaluka.

“Sugerisao bih ako nisu, pošto će se ovo prenijeti preko medija da se prijavi dovoljan broj škola jer sigurno će djeca od toga imati koristi, a i škole”, poručuje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Sa oživljavanjem robotike u školama smanjio bi se jaz između obrazovnog sistema u BiH i razvijenijih zemalja. Đaci će dobiti priliku da kroz “SparkKreators” ligu steknu i usavrše svoja znanja u oblastima budućnosti – nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.