Razlike između običnog i mudrog roditelja

ŽIVOT I SVAKODNEVNE SITUACIJE PONEKAD UTIČU NA TO DA SE PONAŠAMO DRUGAČIJE I DA NISMO DOVOLJNO MUDRI PRILIKOM VASPITANJA DJECE. POGLEDAJTE 7 PRAVILA KOJA NAM USPEŠNAŽENA.COM PRENOSI A TIČU SE VASPITANJA MALIŠANA.

7 RAZLIKA IZMEĐU OBIČNOG I MUDROG RODITELJA

1. Običan roditelj je uvjeren da svo svoje slobodno vrijeme treba biti posvećeno djetetu, pri tome svoje interese stavlja u drugi plan.
Mudar roditelj sposoban je samostalno se brinuti za sebe, a tome uči i svoju djecu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom djetetu oko domaće zadaće.
Mudar roditelj, u vaspitanju djeteta, pridržava se sljedeće strategije: dijete je zaduženo za urađenu ili neurađenu zadaću i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osjećaj krivice koristeći različite poklone i novac.
Mudar roditelj redovno daje djetetu novac za džeparac, koji ono treba rasporediti na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke koje nisu uključene u porodični budžet.

4. Običan roditelj često ne pokušava shvatiti zašto se njegovo dijete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku…
Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, kako bi razumio što se krije iza njegovog ponašanja te da bi pronašao mogućnost da svom djetetu pomogne.

5. Običan roditelj kod vaspitanja djeteta ima za cilj vaspitati pristojnog čovjeka.
Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos s djetetom.

6. Običan roditelj vaspitava svoje dijete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dopuštajući da mu se popne na glavu.
Mudar roditelj shvaća da ima potpuno pravo na svoj lični prostor, hobi i vrijeme provedeno bez djeteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog djeteta.

7. Običan roditelj pokušava zaštititi svoje dijete od svih životnih poteškoća, radeći i ono što on ne mora.
Mudar roditelj dozvoljava djetetu da pravi greške, a zatim, zajedno s njim, diskutuje o tome kakvu pozitivnu lekciju dijete može izvući iz nastale situacije.