Kako pravilno održavati higijenu zuba u trudnoći?

Kako pravilno održavati higijenu

Higijenu usne duplje za vrijeme trudnoće treba održavati u skladu sa upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda usta. Uglavnom su opšte preporuke identične: zube redovno prati, a međuzubne prostore čistiti zubnim koncem, ponekad mogu postojati i individualna oralna- higijenska upustva za trudnice, posebno ako je i prije trudnoće imala problema sa zubnim mesom, ako u ustima ima protetske nadogradnje, implantate, i sl. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba, pažljivo očetkati i jezik To će pomoći u održavanju svježeg daha. S obzirom na to da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, poželjno je uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadržaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer kiselina iz želuca, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza gleđ čineći je podložnijom oštećenju koje može izazvati zubna četkica prilikom pranja. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja gleđi, 30 do 60 minuta nakon povraćanja. Ako sama zubna četkica kod trudnice izaziva refleks povraćanja, potrebno je zamjeniti četkicom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija sa mekim vlaknima.
Ponekad se može dogoditi da miris zubne paste kod trudnice izazove osećaj mučnine, što onda destimuliše u daljnjem održavanju higijene. U tom slučaju treba promjeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Često se može dogoditi da se kao ugodne za korišćenje pokažu zubne paste za malu djecu koje su obično blagih, neutralnih ukusa ili ukusa koji asociraju na voće.

Posjeta stomatologu tokom trudnoće

Tokom trudnoće poželjno je posjećivati stomatologa svaka dva do tri mjeseca. Stomatolog će tokom tih posjeta pregledati zube, izliječiti one zahvaćene karijesom, temeljno očistiti od naslaga i zubnog kamenca. To je veoma bitno jer zubne naslage povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovno, profesionalno čišćenje zuba smanjiće i usporiti mogućnost za karijesom, jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može proširiti na cijeli organizam dovodeći u opasnost i majku i dijete. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, koji se moraju obaviti prije porođaja, stomatolog će u dogovoru sa ginekologom izabrati najbolji način i vrijeme liječenja koje neće štetiti ni trudnici ni plodu. Saradnja stomatologa i ginekologa je potrebna i onda kada postoji patološka ili rizična trudnoća. Poželjno je da stomatolog bude upoznat sa svim specifičnim reakcijama organizma trudnice, što će mu pomoći u određivanju odgovarajuće terapije i u određivanju najpovoljnijih higijenskih i preventivnih mjera. Trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, sprovodi redovnu i pravilnu higijenu usne duplje, liječi upale u ustima i na najmanje krvarenje obraća se svome stomatologu, redovno kontroliše i liječi svoje zube, neće imati više problematičnih zuba nego što bi ih imala da nije trudna.