LIJEKOVI U TRUDNOĆI: Upotreba lijekova i njihov uticaj na trudnoću

lijekovi u trudnoći mamaklik

TRUDNOĆA KAO JEDAN OD NAJBITNIJIH PERIODA U ŽIVOTU ŽENE TREBA DA BUDE PERIOD KAD JE BRIGA O ZDRAVLJU POJAČANA. LIJEKOVI U TRUDNOĆI, KAO I UPOTREBA ALKOHOLA, CIGARETA I OPOJNIH SUPSTANCI, TREBA STROGO DA SE IZBJEGAVAJU

Kada su lijekovi u trudnoći  u pitanju, neki mogu biti štetni u svim periodima razvoja ploda a pogotovo u prvih 10 nedjelja trudnoće, kad je najveća mogućnost nastanka deformacija organa ploda.

Lijekovi u trudnoći: Izbjegavajte i one koji se kupuju bez recepta i ne pijte ništa bez odobrenja ljekara

Upotreba određenih lijekova u trudnoći može dovesti do prijevremenog porođaja ili rađanja mrtvorođenčeta.

Takođe, upotreba cigareta, alkohola i opijata dovodi do štetnih posljedica i oboljenja ploda koje nekad mogu biti neizlječive ili čak fatalne po bebu. Uticaj nije povoljan ni za trudnicu.

Sve tvari putem krvotoka majke prelaze i u krvotok ploda preko posteljice i direktno utiču na zdravlje i razvoj bebe.

Svi lijekovi koji se koriste u trudnoći bilo da su izdani na recept ili bez njega moraju biti odobreni od strane ljekara.

Ljekari znaju kada je potrebno da trudnica koristi lijek i dobro znaju da li upotreba određenog lijeka ima veću korist od potencijalnog rizika, tako da se i prilikom uzimanja parafarmaceutskih preparata konsultujte sa ljekarom.

LIJEKOVI U TRUDNOĆI – VAŽNO JE ZNATI:

O bilo kakvoj upotrebi lijekova, ljekovitih biljaka, vitamina ili mogućih štetnih supstanci morate se konsultovati sa ljekarom koji će vam ukazati na prednosti ili rizike upotrebe.

Samo lijek propisan od strane ljekara, u pravoj dozi, je siguran način da pravilno utičete na svoje i zdravlje svoje bebe.

Mamaklik