Alergija na proteine kravljeg mlijeka

U VELIKOM BROJU ALERGIJA KOJE SU STALNO U PORASTU JE ALERGIJA BEBE NA KRAVLJE MLIJEKO. PROČITAJTE NEKE POJEDINOSTI KOJE MOGU UKAZATI NA OVU VRSTU ALERGIJE I POMOĆI VAM DA JE PREPOZNATE I NA VRIJEME POTRAŽITE LJEKARSKU POMOĆ ZA SVOJU BEBU.

Šta je alergija na proteine kravljeg mlijeka i kada se javlja

Majčino mlijeko i kravlje mlijeko sadrže različite proteine, a kravlje mlijeko odnosno njegovi proteini mogu izazvati alergijske reakcije. Intolerancija ili nepodnošenje proteina kravljeg mlijeka nastaje kao posljedica neadekvatne imunološke reakcije tijela na protein. Ova reakcija je prolaznog karaktera i pogađa obično bebe u prvih pola godine ili kasnije, hranjene vještačkom ishranom, kravljim odnosno neadaptiranim mlijekom. Sklonost ovakvoj imunološkoj reakciji se zna javiti i kasnije udruženo sa nepodnošenjem proteina jaja, pšeničnog brašna, soje, piletine… Javlja se uglavnom kod djece do dvije godine a vrlo rijetko kod starije djece, ali nije isključeno pogotovo poslije bolesti crijeva.

Kako izgleda alergijska reakcija

Alergija nije nasljedna ali sklonost ka alergiji jeste. Neki od simptoma alergije na proteine kravljeg mlijeka su: crvenilo oko usana, ekcem, koprivnjača, otoci u predjelu lica, očiju ili drugih dijelova, proliv, povraćanje, teškoće sa disanjem, sporije napredovanje u tjelesnoj masi kod beba. Simptomi se javljaju obično odmah po uzimanju mlijeka a zavisno od organizma mogu biti više ili manje izraženi. Dijagnozu postavlja ljekar na osnovu anamneze, kliničke slike djeteta kao i laboratorijskih nalaza.

Liječenje

Kod liječenja djece koja imaju alergije na proteine kravljeg mlijeka glavnu ulogu imaju savjeti ljekara. Kod djece koja su dojena majčinim mlijekom, kravlje mlijeko se ukida iz ishrane majci. Ostaloj djeci naravno izbacuje se iz ishrane kravlje mlijeko i mliječne prerađevine kao i kozije i ovčije mlijeko. U slučaju alergije daju se isključivo hipoalergene mliječne formule, takozvane formule bazirane na ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu. Ovdje treba biti oprezan jer formule bazirane na izolatu proteina soje takođe ne dolaze u obzir. Ljekar će vam preporučiti kakvu dohranu da koristite, nemojte davati ništa na svoju ruku. Bebu treba dojiti što je duže moguće a kravlje mlijeko ne uvoditi u ishranu prerano. Treba napomenuti da razblaživanjem kravljeg mlijeka s vodom ne dobijamo ništa jer alergijski potencijal proteina ostaje isti. Probiotici, odnosno simbiotici se preporučuju kod ove vrste tegoba. Pedijatar gastroenterolog će vam preporučiti najbolji način ishrane.