Položaj spavanja u trudnoći koji može ugroziti bebu

Novo istraživanje otkrilo je da žene koje spavaju na leđima imaju četiri puta veći rizik rođiti mrtvorođenče, a ti rizici su najveći u trećem tromjesečju

Rezultati istraživanja koje je provedeno na Sveučilištu u Aucklandu pokazali su da žene koje spavaju na leđima imaju veći rizik od gubitka djeteta, a ti rizici su najveći nakon 28. sedmice trudnoće.

Autorka istraživanja Lesley McCowan rekla je da jednostavna metoda spavanja na boku smanjuje rizik od gubitka djeteta na porođaju za oko 9 odsto.

“Kada ležite na leđima u kasnoj trudnoći, težina maternice komprimira veliku venu u stomaku poznatiju kao donja šuplja vena, koja smanjuje krv koja se vraća u srce i smanjuje protok krvi u matericu.” Profesorica McCowan tvrdi da je spavanje na jednoj i okretanje na drugu stranu tokom sna, jednostavan način da trudnice smanje ovaj rizik.

U istraživanju je ulestvovalo 569 žena koje su bile trudne i rodile živo dijete i 164 žene koje su rodile mrtvorođenče u ili nakon 28. sedmice trudnoće.

Autori istraživanja ističu kako bi ovime mogli spasiti 15 beba godišnje.

“Bilo kakvo istraživanje koje može pomoći spriječiti da bar jedna porodica ne prolazi kroz ono što je mnogo porodica prošlo, je vrijedno istraživanje”, rekla je profesorica McCowan.

Preporuke iz istraživanja:

  • Je li bolje ići spavati ležeći na lijevom ili desnom boku? Mnogi stručnjaci već su prije potvrdili da je spavanje na lijevom boku najbolje.
  • Šta da napravim ako se probudim na leđima usred noći? Ne brinite, ovo je normalno. Samo se smjestite ponovno na svoj bok.
  • Zašto je strana na kojoj zaspim važnija od one na kojoj se probudim? Položaj u kojem zaspite je onaj u kojem ste najduže i u najdubljem snu i zato ima više uticaja na bebu.
  • Šta mogu učiniti kako bih povećala šansu da ostanem na boku tokom noći? Jastuk iza vaših leđa uvelike pomaže u tome.
  • Šta sa spavanjem preko dana? Mnogo trudnica drijema preko dana. Za popodnevni san vrijede ista pravila.

Izvor: Klokanica